Верховна Рада продовжила роботу у пленарному режимі і 24 серпня — у День Незалежності України. Цього дня в залі все було урочисто: майже всі депутати у вишиванках. Всюди прапори держав-союзників. А ложі гостей і дипломатів заповнені представниками різних держав, друзями нашої країни.

У парламенті пролунав Державний Гімн у виконанні депутатського корпусу. Також до сесійної зали внесли Державний прапор. Той, який внесли до Верховної Ради 24 серпня 1991 року після ухвалення Акта проголошення незалежності України.

«Це правда честь бути сьогодні в залі. І так само велика відповідальність для всіх нас», — наголосив Ярослав Железняк.

Серед ухвалених цього дня рішень — законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та деяких інших осіб» (№ 9638). Цю законодавчу ініціативу Давида Арахамії, керівництва парламенту та представників різних фракцій та груп було підтримано у першому читанні.

Проектом пропонується збереження грошового забезпечення осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які потрапили в полон, а також зникли безвісти за особливих обставин, та можливість виплати їхнім сім’ям.

Також пропонується: 

- уточнення порядку виплати грошової компенсації військово-службовцям та поліцейським за невикористані дні відпусток;

- уточнення порядку виплати грошової компенсації за невикористані дні відпусток у разі загибелі (смерті) військовослужбовців та поліцейських;

- удосконалення по-рядку виплати одноразової грошової допомоги при звільненні з військової служби.

Водночас народні депутати проголосували за створення нової парламентської Тимчасової спеціальної комісії з питань розробки основних засад державної політики щодо взаємодії з національними рухами малих і корінних народів рф (голова — Ярослав Юрчишин, «Голос», заступники: Марія Мезенцева («СН») та Володимир В’ятрович («ЄС»)).

«Україна — форпост свободи. Битися з росіянам за волю — наш єдиний шлях та наша місія водночас. Разом із колегами в рамках ТСК ми будемо рухатися в кількох напрямах.
Перший, полягає в тому, щоб встановити зв’язки з нескореними представниками тих національностей, чия земля під російським гнітом. Сьогодні ми переживаємо одну проблему та глобально прагнемо однієї цілі — розвалу росії на різні етнічні держави. Мусимо об’єднати наші зусилля і бити ворога гуртом.

Другий напрям роботи, — міжнародний. Будемо порушувати питання розвалу росії та доносити ці меседжі до наших західних партнерів. Маємо змінити їхні погляди і довести: світ стане безпечнішим, коли з його мапи зникне великий терорист. Цивілізованому світу потрібно не боятися, а прагнути тотального розпаду рф», — наголосив новопризначений очільник комісії Я. Юрчишин, додавши, що «це дуже символічно, що в День відновлення нашої Незалежності ми робимо крок до того, щоб інші народи також здобули свою незалежність від росії». «Волю народам — волю людині», — констатував він.

Голова Комітету у закордонних справах Парламенту Естонії Марко Міхельсон.

Парламент наразі відхилив законопроект «Про державний контроль за дотриманням вимог законодавства під час надання соціальної підтримки» (№ 6119). Натомість у першому читанні (259 «за») було підтримано законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України» (№ 9453).

За словами співголови фракції «ЄС» Ірини Геращенко, законопроект особливо актуальний у зв’язку з денонсацією угод про пенсійне забезпечення з країнами СНД.
Верховна Рада також ратифікувала Протокол, який вносить зміни до Угоди між Урядом України і Урядом Молдови про діяльність залізничного транспорту.

Зокрема, це дасть змогу здійснювати транзитні перевезення територією України на дільниці Етулія (Молдова) — Рені (Україна) — Джюрджюлешть (Молдова) порожнього рухомого складу всіх форм власності та вантажів, які прямують зі станцій Молдови та України або транзитом через Україну і Молдову призначенням на/з станції Джюрджюлешть (Молдова) та Галац-Ларга (Румунія) без зупинки та проведення на станції Рені прикордонного, митного та інших заходів офіційного контролю. «Це сприятиме збільшенню обсягів перевезень вантажів та пропускної спроможності пунктів пропуску Фрікацей — Етулія та Рені — Джюрджюлешть», — зауважив Олексій Гончаренко («ЄС»).

Крім того, парламент денонсував три угоди:

- № 0219 — зупинення дії Угоди між КМУ та рф про реадмісію (253 «за»);

- № 0220 — вихід з Угоди про співробітництво держав — учасниць СНД у створенні, використанні та розвитку міждержавної мережі інформаційно-маркетингових центрів для просування товарів і послуг на національні ринки (249 «за»);

- № 0221 — припинення дії Угоди між Україною та рф про співробітництво в галузі попередження розповсюдження хвороби, що спричиняється вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ-інфекції) (246 «за»).

Насамкінець народні депутати ухвалили в другому читанні та в цілому законопроект «Про правотворчу діяльність» (№ 5707).

Під час засідання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.