Так тут удосконалюють систему поводження зі згаданими відходами, наближаючи її до європейських стандартів і, власне, вимог чинного законодавства нашої держави.

Адже ні для кого не є таємницею той факт, що в більшості громад саме «сільська» складова залишається найслабшою ланкою цієї системи. Бо навіть тоді, коли в тому чи іншому селі контейнери таки з’являються, то зазвичай найдешевші, застарілі, «загальні». Ті, вміст яких продовжують «валити» в одну купу. Бо, мовляв, запроваджувати більш цивілізовані новації в невеликих населених пунктах дорого, нерентабельно, надто незвично для селян.

Хоча нерідко саме через таку сумнівну економію якраз і вибухають справжні екологічні «бомби» на територіях, які ми вважали найчистішими. З усвідомленням цієї аксіоми діють у Пирятинській громаді. Тож згадані сучасні сміттєві контейнери в її сільських населених пунктах з’являтимуться й надалі. Адже в перспективі тут планують забезпечити такими накопичувачами практично всі(!) села громади.

Хоча вгніздити їх там, як то кажуть, тільки пів справи. Наразі вже визначено маршрут руху збирачів сировини — пластику, паперу та скла. Вони забиратимуть її з контейнерів у тих дванадцяти селах, які стали «піонерами» осучасненого роздільного збору ТПВ. Звідти сировину одразу доставлятимуть на сортувальну станцію КП «Екосервіс-2022». Там усе те,  досортовуватимуть, розподіляючи пластик і папір за видами, а скло — за кольорами.

Після пресування та тюкування придатного до цього матеріалу всю сировину, згідно з договорами з профільними підприємствами, відправлятимуть останнім для переробки. За таких умов скарбниця комунального підприємства та, власне, громади поповнюватиметься «сміттєвими» коштами, а її полігон твердих побутових відходів не розростатиметься надмірно.

Полтавська область.

Фото зі сторінки Пирятинської громади у Фейсбуці.