Цьогоріч на дослідних полях Івано-Франківської філії Українського інституту експертизи сортів рослин випробовують 26 культур. Отримані дані під час польових і лабораторних досліджень ретельно фіксують, чим забезпечують якість та об’єктивність результатів. Державна науково-технічна експертиза — кінцевий етап селекційного процесу, під час якого комплексно і всебічно оцінюють нові сорти.

«Використання високопродуктивних, якісно цінних сортів рослин та їх оновлення спрямоване на підвищення врожайності та якості продукції рослинництва, — розповідає директор філії Василь Паньків. — На дослідженні маємо 849 сортів 26 культур, вивчаємо потенціал кожного. Цьогоріч проведено 1849 умовних сортодослідів, зокрема 130 — озимої пшениці, якої отримали відмінний урожай: у середньому 86,2 ц/га. Окремі сорти, які зараз на кваліфікаційній експертизі, давно перевищили 100 ц/га. Класність зерна так само висока. До порівняння — в 1950 році пшениця сорту Народний на цих же полях видала 21,5 ц/га».

Завдяки впровадженню в області нових сортів пшениці м’якої озимої інтенсивного типу рівень урожайності перевищує 85 ц/га. Суб’єктам господарювання науковці надають методичні рекомендації. Саме завдяки цьому вдалося налагодити тісні відносини з виробництвом та задовольняти щораз вищі потреби споживачів. Для швидкого впровадження сортів у виробництво у філії проводять Дні поля, науково-практичні семінари, конференції, щоб споживачі оглянули новинки та ознайомилися із технологією їх вирощування.

Історія сортодослідження в Україні має столітню історію. На Прикарпатті в жовтні 1945-го створили Станіславську інспектуру. Через рік у першій Придністровській зоні заснували Городенківську, а далі Калуську, Тлумацьку, Бурштинську сортодільниці. Потім у Карпатській зоні відкрили Лисецьку та Надвірнянську, яку опісля реорганізували в овочеву, та Косівську комплексну — в плодово-ягідних культур, пізніше відкрили Тисменицьку овочеву. Тож до 1988 року в області працювало дев’ять таких структур.

«У Городенківському районі сортодільницю із села Ясенів-Пільний у 1950-му перевели до Котиківки, де вона діє і донині, — акцентує співрозмовник. — Досліджували більшість місцевих культур, зокрема 12 сортів ярої пшениці. Тривалий час тут завідувала Клавдія Кукоба, пізніше — Петро Калько, до 2012 року керував Петро Мадрига. За рішенням Держкомісії по сортовипробуванню протягом 1987—1988 років припинили діяльність Лисецька, Косівська та Надвірнянська сортодільниці, а в 2000-му закрито Тисменицьку та Кутську. В 1990—1991 роках Тлумацьку і Городенківську реорганізовано в сортостанції».

У 2003-му на базі Тлумацької сортостанції створено обласний державний центр експертизи сортів рослин, який очолив Василь Паньків. До 2011-го ОДЦЕСР був структурним підрозділом Державної служби з охорони прав на сорти рослин. Головне завдання полягало у виконанні програми із сортовипробування нових сортів і гібридів та проведенні експертної оцінки новостворених форм за критеріями відмінності, однорідності й стабільності, та широкому вивченні господарсько-цінних показників.

«Після реорганізації у 2012-му ОДЦЕСР стає філією Українського інституту експертизи сортів рослин, а Городенківська та Калуська сортодослідні станції — структурними одиницями філії, — зазначив Василь Паньків. — У 2011—2015 роках стався занепад потужної та добре знаної сортомережі області. Процес руйнації запущений необдуманим рішенням щодо реорганізації УІЕСР та сортодослідних станцій. Майже повністю зруйновано взаємозв’язок між селекціонерами, експертним органом УІЕСР та виробниками насіння і сільськогосподарської продукції. Стало важче протистояти навалі іноземних сортів і гібридів, які зайняли немалу нішу у вітчизняній аграрній сфері. Недоліком такого процесу є те, що іноді іноземні компанії збувають нашим товаровиробникам сорти, які вже вийшли в тираж. А це призводить до занепаду вітчизняної селекції. Ми ж стоїмо цим недобросовісним компаніям як кістка в горлі».

Зміна керівництва УІЕСР та підходу до виконання поставлених завдань стали знаковими в розвитку Івано-Франківської філії з 2018 року. Почали відроджувати давні традиції та розвивати нові методи й типи експертизи. В 2019-му обласний державний центр експертизи сортів рослин перейменовано в Івано-Франківську філію Українського інституту експертизи сортів рослин, було передано в постійне користування 160 га. Спеціалісти ведуть дослідження на високому методичному рівні. Постійно вдосконалюються системи внесення добрив, застосування хімічного захисту рослин та агротехніка сільгоспкультур.

За невеликий проміжок часу суттєво оновилася матеріально-технічна база філії: закуплено два нові трактори, сівалки, ґрунтообробну техніку, лабораторне обладнання. Перекрили ангар, відремонтували адмінприміщення, озеленили територію тощо. Керівництво дбає про залучення молодих спеціалістів, підвищення їхнього професійного рівня, покращення умов праці й відпочинку працівників.

«За роки існування системи сортомережі області досліджено десятки тисяч сортів і гібридів зернових, овочевих, технічних, кормових, круп’яних, плодово-ягідних культур та картоплі, — зазначає Василь Паньків. — Щороку випробовуємо понад 1000 сортів і гібридів ботанічних таксонів: зернових — тритикале озимого і ярого типів розвитку, технічних — ріпаку озимого і ярого, сої, цукрових і кормових буряків, вики ярої, люпину білого, жовтого та вузьколистого, багаторічних бобових трав — лучної, гібридної та білої конюшини, люцерни посівної та мінливої, багаторічних злакових трав — грястиці збірної, пажитниці багаторічної та багатоквіткової, костриці лучної, червоної, тонколистої, овечої та східної, стоколосу безостого».

Головним завданням філії залишається проведення державної науково-технічної експертизи нових сортів рослин: на придатність сортів рослин до поширення в Україні, на відмінність, однорідність і стабільність. Науковці проводять ділянковий (ґрунтовий) і лабораторний контроль та післяреєстраційне вивчення.

«Стрімкий розвиток науки дає широкі можливості для селекціонерів, — наголошує Василь Паньків. — З-поміж великої кількості сортів, які проходять експертизу, дуже важливо виявити найкращі за врожайністю, якістю, збереженням спадкових ознак, стійкістю до ураження хворобами й пошкодження шкідниками, до несприятливих погодних умов, адже це — безпека країни, добробут її населення. Саме тому польові дослідження кваліфікаційної експертизи сортів рослин залишатимуться актуальними й надалі. Формування національних рослинних сортових ресурсів Івано-Франківської філії спрямоване безпосередньо на задоволення потреб споживачів на ринку сортів і насіння. Прагнемо проведення нових досліджень та втілення креативних ідей».

Івано-Франківська область.

На знімку: колектив Івано-Франківської філії УІЕСР.

Фото надано Василем Паньківим.