Але в українських дітей та молоді можливість повноцінно навчатися вкрали російські окупанти — вони руйнують освітні заклади, калічать, вбивають, змушують родини виїздити з рідних домівок і, рятуючись від війни, шукати прихистку деінде. Деякі пропагандисти відкрито заявляють, що росія шукатиме можливості затягувати війну, щоб наша держава десятки років не змогла піднятися з руїн, втратила молоде покоління, розгубивши свій «цвіт нації» по всьому світу...

Але Україна продовжує вражати своєю живучістю та гідністю. Приклади цього показують не лише ті, хто захищає її інтереси на фронті та в тилу, а й навіть діти!

Від багатьох військовослужбовців можна почути зворушливі розповіді про дітей з окупованих, прифронтових, деокупованих територій. Там підлітки, малеча змушені неймовірно швидко подорослішати. Вони прагнуть зробити свій внесок в Українську Перемогу, приносячи в жертву своє дитинство.

Про дитячий блокпост на трасі між Лозовою та Краматорськом розповів військовослужбовець Сергій Ламаш з Онуфріївки, який нещодавно приїхав з фронту додому.

«Це була звичайна автобусна зупинка, — зазначив Сергій. — Коли ми під’їхали ближче, побачили там дітей. Вони зупиняли військових і роздавали продукти. Це вразило до сліз...»

Один хлопчик підійшов до Сергія й пошепки попросив: «А ви можете привезти нам гранату?». А дівчинка щиро-щиро запевнила бійців: «Ми — все для ЗСУ! Бережіть себе!».

Як з’ясували військові, діти встановили цілодобове чергування на блокпосту, старші несли свою варту навіть уночі.

Сергій Ламаш, вражений недитячою стійкістю юних захисників, із батьківською турботою попросив, щоб вони хоча б узяли від них кошти і купили собі морозива. І як защеміло серце, коли, повертаючись назад, він знову зустрівся з тими дітьми й вони розповіли, що за ті кошти накупили чупа-чупсів і тепер роздають їх військовим!

«Мені дуже хотілося всіх їх обійняти, а ще більше — вивезти їх у безпечніше місце, «усиновити» цих маленьких патріотів, у яких потрібно ще повчитись багатьом дорослим, — щиро зізнався військовослужбовець. —

Залишили для юних героїв спальний мішок і поїхали. У душі було неймовірне піднесення і водночас лють на окупантів, які знущаються з України, з наших дітей».

Дорослі, яким усе не так і «все пропало»! Повчіться в цих малих українців (на знімку) любити свою рідну країну, цінувати її захисників!

Кіровоградська область.

Фото надано автором.