У Кривому Розі обрали інший шлях: заклади перепрофілюють та модернізують.

У цьому істотно допомагають партнери з міжнародних організацій та фондів. Завдяки налагодженому співробітництву у громаді створюють простори комфорту та відпочинку маленьких містян і переселенців.

Освітні дитячі хаби та цифрові простори з’являються на базах шкіл, бібліотек, центрів дитячо-юнацької творчості. Всі, а їх 21, розташовані в будинках, де є сертифіковані ДСНС укриття, або такі об’єкти є у безпосередній доступності.

Цього тижня у співпраці з німецьким фондом GIZ облаштували простір розвитку та безпеки SMILE у бібліотеці-філії № 24 КП «Міська бібліотека для дорослих», що у Саксаганському районі. Книгозбірня перемогла в проєкті «Створення освітніх дитячих хабів: просторів розвитку та безпеки», що його реалізують у межах проєкту «Зміцнення ресурсів для сталого розвитку приймаючих громад на сході України». Це здійснює Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального уряду Німеччини. Коштом міського бюджету виконали поточний ремонт окремої кімнати для хабу.

«Завдяки проєкту ми отримали сучасні зручні меблі та техніку для комфортного перебування та розвитку дітей. Зокрема, це холодильник, електрочайник, мікрохвильова піч, ноутбук, зарядна станція, телевізор, портативна колонка, Wi-Fi-роутер. Ми створили затишну атмосферу і відкриті щодня з 10.00 до 18.00 (крім суботи та неділі) і для діток-переселенців, і для юних криворіжців», — наголосила директор бібліотеки Алла Наумцева.

А вже наступного тижня готуються відкрити ще один освітній дитячий простір розвитку й безпеки Steel Hearts KR на базі Палацу культури «Творчий» по вулиці Матросова.

«Продовжуємо турбуватися не тільки про маленьких криворіжців, а й про хлопців та дівчат, які приїхали та продовжують приїздити до нас з інших регіонів. Допомагаємо з навчанням, дбаємо про відпочинок, розвиток та психологічний стан. Адже дітям нині найважче. В умовах воєнного стану вони мало спілкуються один з одним», — розповів голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.

А до таких закладів батьки протягом тижня можуть привести дитину віком від шести до дванадцяти років, де на неї чекатиме цікаве дозвілля, різні активності. З малечею працюватимуть фахівці, які мають педагогічну освіту та пройшли додаткове навчання. Головне, що тут відбувається безпосереднє спілкування з однолітками, хлопці та дівчата перебувають у колективі.

«Тому хочу подякувати нашим міжнародним партнерам, які допомагають нам втілити у життя такі чудові проєкти», — додав Олександр Вілкул.

У громаді налагодили практику, коли ремонт роблять силами міста, а партнери допомагають придбати обладнання.

Саме міжнародне партнерство дає громаді змогу реалізовувати й інші проєкти в закладах освіти. Так, спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку у п’яти школах та двох дитячих садочках розпочали роботи з термомодернізацї. Заплановано модернізацію системи опалення зі встановленням індивідуального теплового пункту, заміну мереж теплопостачання та опалювальних приладів тощо.
Провели конкурси, визначили виконавців та підписали контракти на реалізацію робіт.

Директор Криворізької гімназії Людмила Кондратьєва розповіла, що роботи з термомодернізації розпочалися у серпні. Провели додаткове технічне обстеження, виготовили проєктно-кошторисну документацію, виконали й будівельну технічну експертизу. Розпочали підготовчі роботи з реалізації комплексних заходів — доставлення будівельних матеріалів та демонтажні роботи.

«Основні роботи, які планується виконати, — це заміна всіх труб опалення та радіаторів, а їх у нас 218 штук, встановлення індивідуального теплового пункту, заміна вхідних дверей на металеві та утеплені. Ремонт планується завершити у наступному році. Ці заходи не тільки заощадять теплоенергію, що дуже важливо в наш складний час, а ще й покращать умови для наших учнів та вчителів», — зазначила вона.

Довідково

У межах співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку у Кривому Розі реалізують інвестиційний проєкт «Підвищення енергоефективності громадських будівель». До нього входять 17 садочків, 18 шкіл, гімназій, ліцеїв та один позашкільний заклад освіти.

«Працюємо над тим, щоб усі дитячі садочки, школи, заклади позашкільної освіти були утеплені, відремонтовані та мали сучасне оснащення. Це дасть можливість не тільки створити комфортні умови для педагогів, учнів та вихованців, а й істотно зекономити енергоресурси. Буде виконано утеплення фасадів, покрівлі, заміна дверей, вікон, встановлення індивідуальних теплових пунктів та інші роботи», — сказав в. о. міського голови Юрій Вілкул.

Це дасть можливість навчальним закладам до сорока відсотків скоротити споживання теплової енергії та до п’яти відсотків — електричної, а також знизити кількість викидів шкідливих речовин.

У громаді зазначають, що планують і в подальшому розвивати співробітництво з міжнародними організаціями. І особливо цінують тих, хто йде назустріч у такий нелегкий для країни час.

Дніпропетровська область.

Фото Криворізької міської ради.