Робили це на природі, продукти зносили у складчину.

«Разом із депутатами Кам’янської міськради завітав на захід. Поспілкувався з мешканцями та скуштував знамениту кашу. Вона дуже смачна, поживна та корисна. Також подарували громаді акустичну систему, щоб культурні заходи відбувалися на кращому технічному рівні», — розповів міський голова Кам’янського Андрій Білоусов (на знімку).

Мешканці селища Карнаухівка стверджують, що каша відновлює сили, дає позитивну енергетику, надихає на збір нового врожаю.

Нагадаємо, нещодавно Міністерство культури та інформаційної політики внесло обряд приготування Карнаухівської зливаної каші до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Як зазначили в міністерстві, традиція приготування цієї страви тісно пов’язана з історією селища від часу заснування його славнозвісним козаком Семеном Карнаухом у 1737 році.

«Цілком ймовірно, що такі чи схожі обряди побутували й на інших територіях України. Сьогодні ж спільнота носіїв обряду є досить широкою, охоплює всіх мешканців селища і поділяється на учасників обряду, професійних майстрів-кухарів, низку організацій», — додають у міністерстві.

Свою назву «зливана каша» дістала завдяки тому, що страва готується гуртом. Обряд прив’язаний до символічного відзначення завершення весняних польових робіт. Мешканці в святковому вбранні збиралися на знакових місцях просто неба — левадах, майданах, у різних куточках селища. Продукти зносили, тож і зливана каша у кожної вулиці виходила своя.

До речі

Певної визначеної дати для приготування зливаної каші немає. У день приготування до столу не кликали, бо про те, що каша готова, сповіщала пісня. Після першої тарілки смачної каші обов’язково танцювали та співали народні пісні, що передаються з покоління у покоління, заряджаючи страву позитивною енергією. Потім знову сідали за стіл.

У Мінкульті зазначають: якогось єдиного рецепта страви не існує. Основні принципи приготування зливаної каші передаються господинями з покоління в покоління. А деякі особливі секрети приготування зберігаються у таємниці.

Рецепт

Для приготування страви використовують великий п’ятивідерний казан і такі інгредієнти: пшоно, рис, картоплю, сало, курячий гуляш, яйця, цибулю, різні спеції. Готують зливану кашу просто неба на вогнищі, завдяки чому вона має неперевершений смак.

Саме такі обряди мають велике соціальне значення. Вони об’єднують громади навколо важливих подій. Наприклад, прив’язаних до сільськогосподарського календаря. Тому й сьогодні важливо зберігати традицію готувати зливану кашу на великі свята.

Підготував Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.

Дніпропетровська область.

Фото з архіву Андрія Білоусова.