Президент України Володимир Зеленський відвідав розташування 103-ї окремої бригади Сил територіальної оборони Збройних Сил України, 68-ї окремої єгерської бригади, 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, які виконують бойові завдання на ділянці Купʼянськ – Лиман.

103-тя ОБр ТрО з початку повномасштабного вторгнення РФ виконувала бойові завдання, зокрема, у складі ОТУ «Лиман», а з червня 2022 року підрозділи бригади воюють за свободу України у складі ОСУВ «Хортиця». Торік під час контрнаступу ЗСУ на Харківщині воїни 103-ї ОБр брали участь у звільненні села Озерне, а також повернули під український стяг Діброву та Ямпіль на Донеччині.

68-ма ОЄБр із серпня 2022 року виконує бойові завдання у складі ОСУВ «Хортиця» та ОСУВ «Таврія». Бригада брала участь у боях на Вугледарському напрямку. Цьогоріч у червні її воїни звільнили село Благодатне Донецької області.

Військовослужбовці 25-ї ОПДБр брали участь у захисті суверенітету й територіальної цілісності України під час антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях у 2014–2019 роках. У 2022-му бригада відзначилася під час контрнаступу сил оборони в районі Балаклії на Харківщині. Її підрозділи брали участь у визволенні Ізюма та окупованих територій на Луганщині. За особливі бойові заслуги, мужність, відвагу й героїзм, виявлений під час виконання бойових завдань, 25-та ОПДБр нагороджена почесною відзнакою Президента України «За мужність та відвагу».

Глава держави заслухав доповідь командувача оперативно-тактичного угруповання «Лиман» Олександра Грузевича про оперативну ситуацію в зоні відповідальності. Куп’янсько-Лиманський напрямок є одним із найгарячіших на фронті. Російські окупанти постійно намагаються проводити там наступальні дії.

Президент заслухав доповіді комбригів про оперативну ситуацію на полі бою, перебіг наступальних та оборонних дій їхніх підрозділів.

Під час спілкування з командирами Володимир Зеленський отримав інформацію про першочергові потреби підрозділів, серед яких військові найчастіше називали фронтові засоби ППО та РЕБ, окремі види боєприпасів. Також наголошувалося на необхідності спрощення нормативних процедур та усунення бюрократичних перепон, які заважають комплектуванню особовим складом.

Президент також вручив нагороди військовослужбовцям і бойовим медикам, які відзначилися під час захисту України.

«Маю честь бути сьогодні тут, подякувати вам і вашим побратимам за захист нашої держави, за кожен день і ніч, що ви віддаєте за всіх нас, не шкодуючи себе. Це дуже важлива місія. Я бажаю всім вам лише перемоги, здоров’я, повертатися живими, не втрачати мотивації, із якою ви так міцно бороните суверенітет нашої держави та майбутнє наших поколінь», – сказав Володимир Зеленський.

Пам’ять загиблих воїнів ушанували хвилиною мовчання.

Глава держави також відвідав танковий підрозділ 21-ї ОМБр, де оглянув техніку, передану українській армії західними партнерами, зокрема танки Leopard-2 та бойові машини піхоти CV-90, які використовувалися в боях на Куп’янському напрямку.

Президент поспілкувався з екіпажами танків та БМП.

Президент відвідав бойові бригади на Харківщині та провів нараду щодо безпекової ситуації

Президент України Володимир Зеленський відвідав розташування 15-го мобільного прикордонного загону бригадного типу «Сталевий кордон» Державної прикордонної служби, а також 113-ї та 125-ї окремих бригад Сил територіальної оборони ЗСУ, які виконують завдання в межах ОУВ «Харків».

15-й МПЗ «Сталевий кордон» виконував бойові завдання на ділянках тактичної групи «Бахмут» та ОТУ «Соледар». У лавах бригади несуть службу військові, які першими зустріли ворога на кордоні, брали участь у боях за «Азовсталь», перебували на лінії оборони на Лиманському та Бахмутському напрямках і захищали державні рубежі від російського агресора.

113-та окрема бригада ТрО з початку повномасштабного вторгнення Росії захищає Україну у складі ОУВ «Харків» та обороняла місто від загарбників. Під час контрнаступу у вересні 2022 року батальйони бригади брали участь у деокупації понад 60 населених пунктів, зокрема звільнили Василенкове та Артемівку на Харківщині. Після контрнаступу бійці виконували завдання на межі Харківської, Луганської та Донецької областей. За участь у бойових діях бригада відзначена бойовим прапором.

125-та окрема бригада ТрО виконувала бойові завдання з оборони Донецької, Харківської та Сумської областей. Батальйони бригади спільно з іншими підрозділами ЗСУ звільнили села Озерне, Діброва, Торське та смт Ямпіль на Донеччині. Військовослужбовці брали участь у боях у районі Бахмута.

Глава держави обговорив із комбригами та комбатами оперативну ситуацію на фронті й першочергові потреби підрозділів.

У Харкові Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на ділянці Купʼянськ – Лиман, де ворог розпочав активні наступальні дії.

Президент заслухав доповідь командувача оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Олександра Сирського щодо оборони на Харківщині та наступальних дій на Бахмутському та інших напрямках. Також ішлося про забезпеченість військ озброєнням, боєприпасами та резервами. Було обговорено результативність застосування БпЛА українськими захисниками та боротьбу з дронами противника.

Крім того, Глава держави заслухав доповіді місцевих керівників СБУ щодо контррозвідувальної та контрдиверсійної діяльності в області, а також Національної поліції – щодо евакуації людей із небезпечних територій та ліквідації наслідків ворожих обстрілів.

Президент вручив державні нагороди військовослужбовцям, які відзначилися під час оборони Харківщини.

«Хочу подякувати вам за те, що ви щоденно бороните наші кордони, суверенітет, територіальну цілісність, а головне – наші українські сім’ї, нашу державу. Хочу побажати вам здоров’я, наснаги й лише перемоги. Щоб було здоров’я та міцність у ваших рідних і близьких, ваших дітей», – сказав Володимир Зеленський.

Глава держави провів координаційну нараду щодо підготовки Харківщини до зимового періоду

Президент України Володимир Зеленський провів координаційну нараду з питань підготовки регіону до опалювального сезону.

Глава держави заслухав доповіді начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова про підготовку до зимового періоду.

Міністр енергетики України Герман Галущенко поінформував про готовність джерел енергогенерації до роботи в умовах зими.

Було зазначено, що станом на 3 жовтня майже 90% жителів області забезпечені електропостачанням (з урахуванням фактичної наявності людей). Лише за червень – серпень поточного року електроенергію повернули у близько 6 тис. домівок.

Попри ворожі обстріли та складну безпекову ситуацію вживаються заходи щодо повернення світла ще у близько 70 населених пунктів.

Газопостачання відновлено для понад 3,2 тис. мешканців. У 155 деокупованих населених пунктах Харківщини тривають ремонтні роботи.

Рівень підготовки житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери до зими загалом становить 99,4%.

Голова правління ПрАТ «НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький і голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа-Масі Найєм доповіли Президентові про заходи для захисту об’єктів критичної енергетичної інфраструктури в області.

Володимир Зеленський також заслухав інформацію від голови правління НАК «Нафтогаз України» Олексія Чернишова про забезпечення стабільності постачання газу в Харківській області у зимовий період.

Офіційне інтернет-представництво Президента України