Такі зміни передбачено проектом закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року (№ 10092), поданий народними депутатами Сергієм Бабаком, Георгієм Мазурашу, Сергієм Колебошиним та групою інших парламентаріїв.

«З 2024 року не проводиться набір вступників для здобуття ступенів вищої освіти бакалавра та магістра за вечірньою та заочною формами здобуття освіти, а також для здобуття ступеня вищої освіти молодшого бакалавра», — йдеться у документі. Реалізувати нововведення пропонують шляхом внесення змін до законів «Про вищу освіту» та «Про фахову передвищу освіту».

Схоже на те, що заочне та вечірнє навчання пропонують замінити дистанційним, яке масово запроваджувалося в Україні ще з часів пандемії ковіду і вимушено застосовувалося повсюди після широкомасштабного вторгнення.

Про мотиви скасування заочки йдеться у пояснювальній записці до документа: 

з огляду на накопичений досвід використання дистанційних технологій навчання парламентарії пропонують орієнтувати заклади саме «на розвиток дистанційної форми здобуття вищої освіти». 

Що ж до скасування набору для здобуття ступеня вищої освіти молодшого бакалавра, то це здійснять «з метою оптимізації структури набору вступників та з урахуванням перспектив розвитку міждисциплінарних освітніх програм».

Крім того, проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року покликаний врегулювати процедуру прийому до вишів в умовах воєнного стану — надати Міністерству освіти і науки повноваження провести Національний мультипредметний тест замість перебаченого законодавством ЗНО.

Підпункти 23 та 24 пункту 2 розділу XV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про вищу освіту» пропонують викласти в такій редакції: 

«У 2022, 2023, 2024 роках прийом на навчання для здобуття вищої освіти здійснюється в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки без дотримання вимог цього Закону».

«Зважаючи на агресивність російських військових і терористичних угруповань до на-ціональної системи освіти та науки, з міркувань безпеки вступників та працівників закладів освіти, пропонується продовжити у 2024 році практику проведення вступних ви-пробувань в електронному форматі з використанням організаційно-технологічних процесів зовнішнього незалежного оцінювання для конкурсного відбору на навчання у закладах фахової передвищої, вищої освіти», — йдеться у пояснювальній записці до законо-проекту.

Нагадаємо, що вперше зовнішнє незалежне оцінювання з окремих дисциплін замінили на комплексний мультипредметний комп’терний тест 2022 року, після широкомасштабного вторгнення рф, яке спричинило масове вимушене переміщення абітурієнтів і вчителів в межах країни та за кордон, безпрецедентні безпекові ризики та інші проблеми, які унеможливили проведення традиційного ЗНО. Війна триває, тому цю практику планують продовжити і під час вступної кампанії 2024 року.

Крім того, автори законопроекту № 10092 вкотре пропонують скасувати Державну підсумкову атестацію для випускників шкіл, профтехів та коледжів, що здобувають повну загальну середню освіту. 

Пропонується

Водночас 2024 року проведуть пілотування ДПА серед молодших школярів, в якому братимуть участь до двох тисяч четвертокласників півсотні шкіл. Для цього внесуть зміни до Закону «Про повну загальну середню освіту».

«Здобувачі освіти, які завершують здобуття кожного рівня повної загальної середньої освіти у 2021/2022, 2022/2023, 2023/2024 навчальних роках, звільняються від проходження державної підсумкової атестації. Для учнів, які завершують здобуття початкової середньої освіти у 2024 році, проводиться державна підсумкова атестація в режимі пілотування», — йдеться у згаданому законопроекті.

У документі також закріплять перелік обов’язкових (включно з історією України) та додаткових предметів, які складатимуть майбутні вступники.

«У 2024 році випробування для участі в конкурсному відборі на навчання для здобуття ступеня вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти, освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра, ступеня вищої освіти молодшого бакалавра включають українську мову, математику, історію України та предмет на вибір (фізика, хімія, біологія, іноземна мова, географія, українська література)», — зазначається у законопроекті.

Випускники попередніх років зможуть подавати при вступі сертифікати останнього проведеного в Україні ЗНО (2021 року). «У 2024 році конкурсний відбір на навчання для здобуття ступеня вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти, освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра, ступеня вищої освіти молодшого бакалавра здійснюється за результатами зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року та/або вступних випробувань 2022 — 2024 років, проведених з використанням організаційно-технологічних процесів зовнішнього незалежного оцінювання та творчого конкурсу (конкурсу фізичних здібностей) у передбачених законодавством випадках», — ідеться у проекті документа.

Для вступників на відповідні спеціальності на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра, ступеня вищої освіти молодшого бакалавра відповідно до законопроекту дадуть змогу додатково використовувати єдине фахове вступне випробування з економіки та управління або аграрних наук.

Фото з відкритих джерел.