Під час виступу Президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

4 листопада Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн приїхала до Києва. Вона зустрілася з політичним керівництвом країни й виступила в українському парламенті.
Свій виступ Президентка Єврокомісії почала зі згадки про українського військового Олександра Мацієвського, якого російські окупанти розстріляли після слів «Слава Україні».

«На стіні однієї із будівель Парламенту є мурал французького митця Крістіана Гемі. Він нагадує про глибокі зв’язки між Україною та Європою. На ньому зображено Героя українського спротиву Олександра Мацієвського. росіяни взяли його в полон під час битви за Бахмут, примусили викопати собі могилу й стратили, скоївши один із багатьох воєнних злочинів у цій кривавій війні. Але коли Олександр дивився на своїх убивць, в його очах не було страху. Він сказав слова, які означають, що росія ніколи не переможе в цій війні. Тепер вони назавжди закарбовані у серцях усіх вільних людей світу: «Слава Україні!».

Президентка Єврокомісії подякувала українському парламенту за «неймовірні законодавчі зусилля в час війни»: «Ви боретеся не лише за свою свободу, демократію та майбутнє, але й за наше також. Ви боретеся за Європу!

Ми усвідомлюємо це. Дякую вам».

Урсула фон дер Ляєн підкреслила, що Європа залишатиметься поруч з Україною стільки, скільки це буде потрібно. Вона анонсувала 12-й пакет санкцій проти росії. До санкційного списку внесуть майже сотню фізичних осіб, нові заборони на імпорт і експорт, обмеження щодо компаній, які обходять санкції.

Чиновниця зауважила, що Європа не повинна повторювати помилок 2014 року. А продовжувати максимально тиснути на росію, поки Україна не встановить справедливий і тривалий мир.

«Занадто довго багато хто в Європі вважав, що ми можемо торгувати з росією й інтегрувати її до європейського безпекового порядку. Але це не спрацювало і це не спрацює, поки росія у своїх діях керуватиметься божевільними мріями про імперію. І це один із найважливіших уроків цієї війни».

Під час виступу в українському парламенті Урсула фон дер Ляєн наголосила, що Україна досягла більшого, ніж можна було очікувати від країни, яка воює.

«Розмах і глибина реформ вражають: конституційна реформа правосуддя, обрання членів Вищої ради правосуддя, антикорупційна програма, поступ у протидії відмиванню грошей, заходи з обмеження впливу олігархів, новий закон про медіа та поступ у сфері національних меншин. Ми знаємо, це не завжди було легко, але це — нормальний шлях для будь-якої демократії».

Україна виконала понад 90 відсотків вимог і може досягти історичної цілі — вже цього року розпочати процес переговорів про вступ до ЄС, зазначила Президентка Єврокомісії.

Вона додала, що Євросоюз готує безпрецедентний план підтримки української економіки на 50 мільярдів євро. А також ЄС працює над тим, щоб використовувати прибутки від заморожених російських активів для відновлення України впродовж наступних чотирьох років. І це буде більше, ніж будь-яка європейська країна отримала від американського «плану Маршалла»: 

«Критично важливо найоптимальніше використати ці фонди. Ви зможете створити нове бачення України майбутнього. Це ваш шанс відбудувати економіку й надати їй нового вигляду за допомогою реформ та інвестицій».

Свій виступ у Верховній Раді Урсула фон дер Ляєн завершила тезою про те, що Україна — це Європа.

«Ми несемо солідарність європейських громадян, але не приносимо Європу до вас, бо Європа вже тут — у вашій боротьбі за свободу. У демократичних дебатах. У спротиві тиранії. Європа — в очах усіх українців, які воюють за краще майбутнє. Разом ми можемо довершити наш союз, привести Україну до спільного європейського дому».

Після виступу Урсули фон дер Ляєн Верховна Рада продовжила засідання. Народні депутати розглянули 861 з 1641 правки до законопроекту № 10037 про військове ПДФО та акциз.

У кінці жовтня парламентський Комітет з питань бюджету схвалив законопроект «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» № 10037 до повторного другого читання.

17 жовтня парламент не зміг ухвалити цю законодавчу ініціативу в другому читанні.


Під час засідання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.