Соломія Бобровська.

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку обороннопромислового комплексу України» (№ 10037), яким податок з доходів фізичних осіб-військових із місцевих бюджетів переспрямовується до спеціального фонду державного кошторису. За відповідне рішення проголосували 253 народних депутати. 

Нагадаємо, напередодні парламент під час розгляду цього проекту в повторному другому читанні завершив розгляд 1641 поправки.

Ключові норми законопроекту озвучила голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа:

доходи Дорожнього фонду в 2024 році спрямовуватимуть у загальний фонд державного бюджету і на потреби оборони;

«військовий ПДФО» з 1 жовтня до 31 грудня 2023 року, в якому буде завершено воєнний стан, зараховується до державного бюджету;

з 1 жовтня по 31 грудня 2023 року «військовий ПДФО» спрямовується до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: Держслужбі спеціального зв’язку та захисту інформації (ДССЗЗІ) на дрони (13 млрд грн) і Міноборони на закупівлю артилерійських систем (13 млрд грн);

з 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, «військовий ПДФО» розподіляється в таких пропорціях: 45% — ДССЗЗІ на дрони (прогноз 43+ млрд грн), 45% — Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43+ млрд грн), 10% — розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд);

«звичайний ПДФО» залишається в громадах в обсязі 64% (при цьому не менше 4% податку мають бути спрямовані на проведення розрахунків при виробництві теплової енергії, а також на підтримку підприємств із виробництва, постачання теплової енергії, а також централізованого постачання холодної води та водовідведення);

у 2024 році реверс не вилучається з усіх громад;

у 2024 році всі громади дотягуються до рівня доходів 2021 року дотаціями;

села та селища отримають можливість здійснювати внутрішні та зовнішні запозичення за погодженням з Мінфіном (зараз тільки міські громади можуть здійснювати);

залишки на рахунках ОМС можна буде використовувати лише на пріоритетні видатки: соціальні, підтримку оборони, лікування та реабілітацію осіб, які постраждали від російської агресії тощо.

«Жодного будівництва», — констатувала голова комітету.

Верховна Рада конституційною більшістю підтримала законопроекти «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» (№ 10211) та «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації» (№ 10212), якими воєнний стан та загальна мобілізація продовжуються ще на 90 днів. Це було вже дев’яте подібне голосування парламенту.

Крім того, народні депутати ухвалили чотири ратифікаційні законопроекти: «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про будівництво автодорожнього прикордонного мостового переходу через річку Дністер на українсько-молдовському державному кордоні в районі населених пунктів Ямпіль—Косеуць» (№ 0217); «Про приєднання України до Розширеної часткової угоди про Реєстр збитків, завданих агресією російської федерації проти України» (№ 0225); «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Швеція щодо обміну та взаємної охорони інформації з обмеженим доступом» (№ 0229) та «Про ратифікацію Угоди між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, з іншої сторони, щодо участі України в Механізмі цивільного захисту Союзу» (№ 0226).

У першому читанні було розглянуто законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розміщення Національного військового меморіального кладовища» (№ 9676). У прикінцевих положеннях законопроекту зазначається, що під час дії воєнного стану місце розташування Національного військового меморіального кладовища визначається без проведення публічного обговорення намірів будівництва на території територіальної громади та без прийняття органом місцевого самоврядування рішення про розроблення відповідної містобудівної документації місцевого рівня, передбаченого частиною другою статті 231 цього закону.

За підсумками обговорення та голосування законопроект не набрав достатньої кількості голосів для ухвалення в першому читанні (194 «за»). Документ повернуто суб’єктам законодавчої ініціативи.

«Була дуже важка дискусія, оскільки раніше,   2 травня цього року, парламент законопроектом № 9240 вже визначав місце для Національного військового меморіального кладовища у Биківні. Проте він досі не підписаний і навряд чи буде. І головне обговорення буде якраз про те, де ж буде його місце розташування», — зазначив народний депутат Ярослав Железняк.

Верховна Рада також спростила процедуру отримання статусу учасника бойових дій, схваливши у другому читанні та в цілому законопроект «Про внесення змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо спрощення процедури присвоєння статусу ветерана» (№ 9141). Законопроектом вносяться зміни до статей 6, 7 та 10-1 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», що регламентують питання присвоєння статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці. Зміни полягають у тому, щоб під час прийняття рішення про надання статусу таким особам відповідальні за присвоєння статусу органи за заявою особи або її представника витребували у відповідальних органів або осіб необхідні документи, що є підставою для надання статусу, якщо такі документи не були подані на розгляд особою, щодо якої приймається рішення.

Народні депутати розглянули у першому читанні ще три законопроекти, які роблять надання статусу УБД автоматичним. Після обговорення документів парламент за основу підтримав законопроекти «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану»     (№ 10062) та «Про внесення змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо цифровізації набуття статусу учасника бойових дій в умовах воєнного стану» (№ 9681). На їх базі до другого читання буде створено один документ.

В цілому підтримано такі законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту, удосконалення законодавства з питань захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, організації та проведення евакуації населення, забезпечення охорони життя та здоров’я громадян (№ 9274); про внесення змін до статті 367 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за службову недбалість, якщо вона спричинила загибель людини (№ 4634); про внесення змін до Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо деяких питань забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом для тимчасового проживання (№ 9310); про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги (№ 9111); про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку прийняття спадщини (№ 9287); про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку прийняття спадщини (№ 9288); про внесення зміни до статті 1 Закону «Про загальну чисельність Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України» (№ 9666); про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року (№ 10092); про внесення змін до Закону «Про повну загальну середню освіту» щодо обов’язкових результатів навчання (№ 9046); про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання сертифіката на придбання книг (№ 9568).

У першому читанні парламент також підтримав законопроекти: про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки наукової роботи в закладах вищої освіти (№ 9600).


Під час засідання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.