Ця людина добре відома хорватам своєю принциповістю під час роботи в парламенті країни, де він очолював комісію, що відповідає за боротьбу з корупцією. 50-річний Іван Анушич має також і досвід роботи на високій державній посаді — кілька років керував Осієнсько-Баранською жупанією.

Тому Андрей Пленкович довірив йому очолювати не лише одне з найважливіших міністерств, а й бути одночасно і віце-прем’єром.

Як повідомило хорватське національне телебачення HRT, Пленкович поінформував, що кандидатуру Анушича одностайно підтримали на високому партійному рівні Хорватської демократичної співдружності, а також партнери по урядовій коаліції. За його словами, Анушич негайно прийняв пропозицію і був готовий з’явитися на слухання до профільного парламентського комітету. «Я очікую, що його слухання на засіданні комітету відбудуться в середу, а також чекаю, що цю кандидатуру затвердять депутати на пленарному засіданні парламенту в четвер, щоб уже того дня Іван Анушич обійняв посаду міністра і став членом уряду», — зазначив у вівторок Пленкович.

Попереднього міністра оборони Маріо Баножича, який завжди підтримував Україну, офіційно звільнили з посади в понеділок, 13 листопада. Причиною стала смертельна ДТП за його участю у суботу, 11 листопада. Маріо Баножич, за версію слідства, близько шостої години ранку здійснив небезпечний обгін вантажівки на шосе і на великій швидкості врізався у мікроавтобус, який їхав зустрічною смугою. 

40-річний водій автобуса загинув на місці аварії, а Баножич з тяжкими травмами був доставлений до реанімаційного відділення однієї з лікарень. З прокуратури повідомили прем’єру, що початкове розслідування дійшло висновку: винуватцем аварії є саме Баножич. Він пішов на ризикований обгін вантажівки за дуже поганої видимості на шосе, біля міста Вінковці, де мешкає... Ще в суботу Андрей Пленкович доручив держсекретарю Здравко Якопу, армійському генералу у відставці, тимчасово зайняти посаду міністра оборони.

Уже екс-міністр оборони Маріо Баножич був ініціатором передачі ЗСУ військової техніки, сприяв лікуванню поранених українських бійців у медичних закладах Міністерства оборони, а також запропонував проведення навчань військовослужбовців Збройних Сил України на території Хорватії і викликав велике незадоволення президента країни Зорана Мілановича.

Чи продовжить таку підтримку його наступник? Хорватські оглядачі вважають, що прем’єр-міністр Андрей Пленкович не запрошував би на посаду міністра людину, яка не поділяє його політику. А сам прем’єр під час свого членства у Європарламенті очолював комісію з парламентської співпраці ЄС та України. І після повномасштабного вторгнення неодноразово не тільки на словах, а й на ділі підтверджував, що є справжнім другом нашої країни.