Про це повідомив у соцмережах міністр освіти і науки Оксен Лісовий, який зустрівся із співвітчизниками у професійному коледжі Hans Bockler Schule.

«Понад 200 тисяч українських дітей нині навчаються у Німеччині, тож не міг не скористатися нагодою і зустрівся з деякими з них у Берліні», — повідомив він.

Hans Bockler Schule — професійний коледж, в якому розташована найбільша навчальна кузня у Європі, а загалом у закладі є 12 різних майстерень.

«Водночас у коледжі є так звані welcome-класи, в яких навчаються діти-іноземці. Їм допомагають із вивченням мови, профорієнтацією та адаптацією. Саме в таких класах навчаються і наші діти», — зауважив Оксен Лісовий і додав, що мав щиру розмову з хлопцями та дівчатами.

«Частина дітей твердо знає, що хоче повернутися до України. Дехто ж планує залишитися за кордоном... Для перших важливо створити умови для повернення та інтеграції в нашу систему. Для других маємо забезпечити можливість стати справжніми амбасадорами України за кордоном», — вважає міністр.

Оксен Лісовий заявив про можливе внесення української до переліку іноземних мов, які вивчатимуть у німецьких школах. «Це б зменшило навантаження на дітей та водночас сприяло б збереженню зв’язку з Україною. Над цим питанням, до слова, вже працюємо з німецькими колегами, — повідомив він. — Загалом наше завдання сьогодні — не втратити цю молодь, незалежно від того, де вона нині живе. Допомогти їй зберегти національну ідентичність — зокрема через систему освіти».

«Крім цього, працюємо над створенням інтегрованого курсу про Україну для українців», — додав О. Лісовий.

Нині українські діти, що перебувають за кордоном, мають змогу навчатися онлайн у наших школах, зокрема за спрощеною програмою, тобто вивчати лише український компонент. Оцінки з інших дисциплін можна перезарахувати.

Вл. інф.

Фото з фейсбук-сторінки Оксена Лісового.