Про це свідчать дані Державної служби статистики за підсумками ІІ кварталу 2023 року.

Так, за даними статистичного відомства, середня зарплата в ІІ кварталі 2023 року зросла до 17 176 гривень, тобто на 25,2% порівняно з тим самим періодом 2022 року.

Найбільше зростання відбулося в таких сферах:

інформація та телекомунікації — на 30,1% (до 36 604 гривень);

фінансова та страхова діяльність — на 34,7% (до 32 801 гривні);

професійна, наукова й технічна діяльність — на 21,4% (до 22 871 гривні);

державне управління та оборона — на 13,3% (до 21 929 гривень).

За даними уряду, 2024 року рівень реальних зарплат українців буде на рівні 21 809 гривень, а з урахуванням інфляційних процесів зросте на 8,5% (раніше очікувалося зростання на 6,0%).

Між тим на кінець цього року співгромадяни заборгували державі чималі суми.

Про це йдеться у звіті сервісу моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів Опендатабот.

Так, число боргів у Єдиному реєстрі стрімко зростає. Станом на жовтень 2023 року їхня кількість сягнула 8,7 мільйона (+1,2 мільйона за останній рік). Найбільше нових заборгованостей з’явилося в категорії «Стягнення судового збору» — 68%, а найбільшу частку від загального обсягу боргів становить категорія «Стягнення на користь держави» — 22,3%.

«За останній рік, з жовтня 2022-го по жовтень 2023-го, кількість боргів у Єдиному реєстрі боржників (ЄРБ) збільшилася майже на 1,2 мільйона. Практично половина нових боргів — 49% — з’явилися в реєстрі з травня по серпень поточного року, ще 67 тисяч боргів додалися протягом серпня-вересня. Для порівняння, за серпень-вересень 2022-го кількість боргів у ЄРБ навпаки зменшилася — на 354 тисячі», — йдеться у звіті сервісу Опендатабот.

Окрім вищезазначених категорій, суттєво зросла частка боргів у сфері штрафів за порушення ПДР — 19,6% від загального обсягу боргів (з жовтня минулого року кількість таких боргів підвищилася на 8%).

Також дедалі більше людей не можуть вчасно сплатити комунальні послуги. Число боргів у цій сфері зросло на 13% (на 73 тисячі).

Категорія «Стягнення коштів», що, зокрема, включає борги за кредитами, за останній рік зросла несуттєво — на 1,7%. Загалом вони в ЄРБ становлять 17,9%. Також незначно збільшилось число боргів по аліментах — на 2%, а їхня частка в реєстрі становить 2,3%.

Нагадаємо

До ЄРБ потрапляють громадяни та компанії, щодо яких приватними та державними виконавцями було відкрито виконавчі провадження за невиконання рішень судів, несплату штрафів, несвоєчасну виплату заборгованостей перед банками тощо.

Сімдесят телекомунікаційних українських компаній можуть отримати до 10 тисяч євро від уряду Німеччини в межах програми ReACT4UA/EU4Business, щоб відновити Інтернет на деокупованих територіях.

Про це інформує прес-служба Мінцифри.

Як зазначається, до участі запрошують компанії, які працюють у Київській (без міста Києва), Чернігівській, Сумській, Харківській, Донецькій, Херсонській, Запорізькій, Миколаївській та Луганській областях.

Отримані кошти можна буде витратити, зокрема, на обладнання та матеріали для оновлення мереж, оплату рахунків за електроенергію, орендну плату, на виплати за утримання мереж та на зарплати працівників.