«Ці кошти допоможуть продовжувати фінансування однієї з найбільш успішних програм підтримки бізнесу — програми пільгового кредитування «5—7—9», — повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Крім того, минулого тижня ЄС надав Україні черговий транш макрофінансової допомоги на суму 1,5 мільярда євро, а від Великої Британії через трастовий фонд Світового банку до держбюджету надійшло 400 мільйонів доларів, які буде спрямовано на соціальні виплати, пенсії, зарплати лікарям і вчителям та на критичні потреби.

Кабмін затвердив перелік сільськогосподарської продукції, яка має обмежений строк та особливий режим зберігання та доручив Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури забезпечити для перевізників такої продукції бронювання місць в «Електронній черзі перетину кордону» у пріоритетному порядку.

Внесені урядом зміни до порядку реалізації експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії в Україні передбачають, що пенсіонери матимуть змогу додатково отримати по п’ять світлодіодних ламп на одну фізичну особу. Це можна буде зробити у відділеннях «Укрпошти» за наявності пенсійного посвідчення.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо удосконалення обмежень для медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації під час здійснення ними професійної діяльності».

Необхідність цієї законодавчої ініціативи пов’язана з тим, що виробники і дистриб’ютори лікарських засобів часто налагоджують зв’язки з медичними та фармацевтичними працівниками для просування своєї продукції, підкріплюючи це роздачею сувенірної та брендованої продукції, подарунками та преміями.

Тож цим законопроектом пропонується запровадити норми, спрямовані на недопущення призначення ліків під впливом прямих чи непрямих фінансових стимулів. Зокрема, медпрацівники не матимуть права безпосередньо чи через інших осіб вимагати, просити та одержувати ані кошти, ані іншу вигоду за призначення лікарських засобів конкретного виробника. Також буде заборонено використовувати для призначення ліків бланки фармкомпаній, які містять рекламну інформацію. Водночас фармацевти під час відпуску лікарських засобів на прохання покупця будуть зобов’язані надати достовірну інформацію про наявні аналоги.

Також Кабмін підтримав низку законопроектів, які спрямовані на адаптацію нашого законодавства у сфері торговельного захисту до регламентів Європейського Союзу та посилення захисту національних виробників. Зокрема, законопроектом «Про захисні заходи» пропонується викласти в новій редакції Закон України «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну», у законопроекті «Про захист від демпінгового імпорту» подається нова редакція Закону «Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту» та законопроект «Про захист від субсидованого імпорту» пропонує нову редакцію Закону «Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту».

«Розробляючи ці документи, Міністерство економіки орієнтувалось, зокрема, на відповідні регламенти ЄС, норми та актуальні роз’яснення СОТ. Водночас для нас, безумовно, було дуже важливим, зберігаючи та посилюючи можливості для вільної торгівлі, забезпечити надійний захист інтересів національного виробника», — зазначила Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко.