Під час виступу по відеозв’язку володимира путіна на всесвітньому російському народному соборі, що був проведений у петербурзі на гроші олігарха костянтина малафеєва і рпц, богослов Андрій Кураєв підмітив одну деталь: заклик патріарха кирила молитися «за президента нашого володимира володимировича» не викликав бурхливих овацій. Ба більше, зал навіть не встав.

І все це відбувалося на очах російського диктатора.

Андрій Кураєв згадав XVII з’їзд більшовиків 1934-го року, який згодом назвали з’їздом розстріляних. сталіну тоді привиділася опозиція, і більшість делегатів було знищено режимом.

Правитель росії після того, як загарбницьку війну в Україні назвав «національно-визвольною», очікував на зовсім іншу реакцію зали. Сам цар виступив перед російським собором, всі мали бити чолом.

«Наша битва за суверенітет, за справедливість носить без перебільшення національно-визвольний характер, тому що ми обстоюємо безпеку та благополуччя нашого народу, найвище історичне право бути росією — сильною, незалежною державою, країною-цивілізацією», — з пафосом промовляв диктатор, сподіваючись на бурхливу реакцію залу. Але марно.

Історик Костянтин Скоркін пояснив «Агентству», що термін «національно-визвольна війна» був частиною радянського пропагандистського словника нарівні з «хунтою». путін використовує неорадянську риторику, щоб створити образ світового антиколоніального руху на чолі з росією за багатополярний світ. Натомість історик вважає, що національно-визвольну війну веде якраз Україна.

Патріарх кирил намагався піді-грати царю, заговоривши про національне лихо — брак гарматного м’яса для війни. кирил з трибуни собору знову оголосив війну абортам і закликав російських жінок більше народжувати. «Колись наша країна поставила собі за мету розкрити секрет ядерного ядра, щоб захистити себе. Жодних ресурсів не шкодувала для цього завдання.

Впевнений, що в наші дні саме відродження традиційної сім’ї — це мета, для якої не треба шкодувати ресурсів», — закликав кирил-гундяєв, поставивши в один ряд ядерну зброю і народжування дітей. Такий нині вигляд має «рускій мір», віра російської православної церкви і російського царя путіна.

Диктатор у своєму виступі застеріг, що москва розцінить як акт агресії будь-яке втручання ззовні з метою викликати міжнаціональні чи міжрегіональні конфлікти в рф. Це прямий натяк на те, чого найбільше боятиметься путінський фашистський режим під час президентських виборів 2024-го. Головною темою так званої передвиборчої кампанії стане не агресивна війна, а внутрішня політика та критика «загниваючого Заходу».

Незалежні експерти сприйняли слова патріарха кирила молитися за продовження роботи путіна як підтримку на майбутніх виборах.

«І добре, гундяєв повинен так вимазати і загидити рпц мп, щоб після путіна там не залишилося нічого, і ентузіасти, якщо такі залишаться, могли б почати будувати з фундаменту», — прокоментував реверанс церкви в бік диктатора політолог Федір Крашенінников.

Тим часом російські жінки не поспішають виконувати настанови кирила-гундяєва і народжувати нове «гарматне м’ясо», а вимагають повернути мобілізованих чоловіків з війни. Вони звернулися до путіна і міністра оброни шойгу із закликом не робити з них ворогів і не купляти «смердючими пільгами». «Ми — не ваша худоба. В нас було своє життя. Яке право ви мали його відібирати? Нам потрібне наше життя назад. Ті, хто не був у нашій шкурі, не має права нас затикати», — йдеться в опубліковану зверненні дружин мобілізованих.

Фото: Getty Images