Європейський Союз уже тривалий час розглядав можливості для зміцнення власної автономії у сфері безпеки, але події в Україні, що розгорнулися після початку російського вторгнення у лютому 2022 року, стали поштовхом для створення справжнього оборонного союзу ЄС.  Про це в Брюсселі під час виступу на річній конференції Європейського оборонного агентства (EDA) заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель, повідомляє Укрінформ.

Шарль Мішель підкреслив: для того, щоб відповісти на сучасні виклики у сфері безпеки, необхідно фортифікувати Європейський континент, зміцнити його силу та захист, наростити європейську оборону. Більш спроможна система європейської оборони зробить позитивний внесок у глобальну та трансатлантичну безпеку, основою якої залишатиметься НАТО.

Президент Європейської Ради нагадав, що з початку російської війни ЄС надав Україні безпрецедентну військову допомогу через Європейський фонд миру та Військову допоміжну місію для України, обсяг якої оцінюється у 27 мільярдів євро. Але, за його словами, Євросоюзу потрібно робити для цього більше та робити швидше, постачати Україні більше ракет, боєприпасів та систем протиповітряного захисту.

Його позицію поділяє і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка, виступаючи на цій конференції (на знімку), зазначила, що після російського вторгнення в Україну Європа постала перед необхідністю адаптувати оборонну промисловість до умов війни, і ЄС постачить невдовзі 480 тисяч снарядів для України та доведе здатність виробництва боєприпасів до рівня один мільйон снарядів на рік. «Війна в Україні забирає більше зброї, ніж будь-яка інша війна у новітній історії. росія вистрілює 10 мільйонів снарядів на рік. Україна використовує 10 000 дронів на місяць. Це означає, що європейська оборонна промисловість має також мобілізуватися. Реальність є такою, що в нас немає достатньої кількості наявної зброї і боєприпасів, немає їх великих складів, існує нестача запасних частин. Тому що в мирний час ми думали, що вони нам не потрібні. Маємо це змінити», — наголосила президентка Єврокомісії.

Фото зі сторінки Ursula von der Leyen у мережі Х.