Молодь, яка готова взяти на себе відповідальність, зможе впровадити зміни на рівні держави та громад. На цьому наголосила народна депутатка Оксана Савчук (на знімку — друга ліворуч) під час форуму «Молодь Прикарпаття: виїхати не можна залишитися».

Парламентарій зауважила, що на законодавчому рівні запропоновані різні варіанти співпраці молоді із представниками різних рівнів рад, проте не всі ще активно використані. Саме тому поділилася власним життєвим досвідом та ідеями щорічних проєктів, таких як «Молодь і влада», «Школа помічника депутата» тощо.

«Складний вибір стоїть перед великою частиною української молоді. Тож маємо спільно робити так, щоб у нашій країні кожен зміг знайти себе, — зазначила Оксана Савчук. — Разом із командою запрошуємо молодих людей долучатися до проєктів та пропонувати нові ідеї. Із 1 січня діє Закон «Про основні принципи національної та громадянської ідентичності», до якого я долучилася та є співавтором. Ми прописали багато механізмів, щоб запустити програми, спрямовані на виховання військово-патріотичних, лідерських та соціальних активностей. Влада на місцях, яка мислить стратегічно, мала б нині активно допомагати молоді у реалізації таких проєктів та закладати на це кошти у своїх бюджетах. До речі, в нашій області вже створені в багатьох громадах Молодіжні центри. Вважаю, що на часі створення координаційної молодіжної ради, як того вимагає закон. Через реалізацію практичних проєктів приходить досвід, і потім молоді люди з більшими знаннями зможуть реалізуватися у своїх містах та залишаться у країні. Пригадую, як вдалося студенткою зреалізувати свій перший проєкт для Івано-Франківська із «Пластом». Не все вдалося так, як планували, але вже наступного разу вийшло краще. Головне —не зупинятися».

Обласний форум відбувся з ініціативи Молодіжної ради при ОВА та зібрав понад 100 учасників з усіх громад Прикарпаття.

Івано-Франківська область.

Фото надано Молодіжною радою.