Такі дані оприлюднила Перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко. 

При цьому експорт з України автомобільним транспортом через кордон із Польщею в листопаді скоротився на 39,3% порівняно із жовтнем, а імпорт – на 44,6%.

Це пов’язано з блокадою, яку польські перевізники влаштували на кордоні.

За словами Юлії Свириденко, до того як польські перевізники почали страйк на кордоні, обсяги були майже вдвічі більшими. На деяких пунктах пропуску, зокрема «Ягодин – Дорогуськ» та «Рава-Руська – Гребенне», експорт майже завмер або впав удвічі.

«Ми ведемо активну роботу для вирішення цієї ситуації. Не вся робота може бути публічною, адже не завжди ця публічність грає країні на руку. Але у нас є підстави сподіватися, що завдяки цьому діалогу ми зможемо владнати ситуацію. Наші дипломатичні кроки можуть посилити й експортери, у яких є контрагенти в Польщі», – сказала посадовиця.

НАГАДАЄМО

Польські перевізники із 6 листопада страйкують на кордоні і не пропускають вантажівки. Блокування поляками кордону завдало значної шкоди українським експортерам. Вони вимушені обирати обхідні шляхи для дотримання контрактів. Підсумкові збитки поки що складно оцінити, але вже називаються суми у сотні мільйонів гривень. Україна сподівається на завершення протестів і розраховує, що втрати не сягнуть мільйонів євро.

За інформацією міністра інфраструктури Олександра Кубракова, Україна і Польща домовилися про відкриття пункту пропуску «Угринів – Долгобичув» для руху порожніх вантажівок на виїзд з України з 4 грудня. Чиновник назвав це першим кроком до розблокування кордону.

«Угринів – Долгобичув» – це спільний пункт пропуску, який зазвичай працював лише для легкового транспорту та автобусів.

Міністерства інфраструктури України й Польщі та Люблінське воєводство за підтримки Єврокомісії (DG MOVE) змогли домовитися про запуск смуги для порожніх вантажівок масою 7,5 тонни та більше.

Із 4 грудня порожні вантажівки, зокрема цистерни, зможуть їхати в Польщу через цей пункт пропуску. Поки що він працюватиме в тестовому режимі, реєструватися в чергу на перетин кордону не потрібно. Підтримувати порядок руху та допомагати водіям за необхідності будуть інспектори з Укртрансбезпеки.

 «Відкриття “Угриніва” є першим пунктом з переліку заходів, які ми реалізуємо для розблокування кордону, зменшення черг та збільшення пропускної спроможності українсько-польського кордону. Працюємо над тим, щоб якомога швидше зняти блокаду із врахуванням інтересів нашого ринку та держави», – наголосив Олександр Кубраков.

За словами міністра інфраструктури, пропускна спроможність цього пункту пропуску становитиме понад 100 вантажівок на добу.

У добру путь!

Фото з відкритих джерел.