Це місце в Туреччині називають райським куточком, бо тут рідко бувають шторми й створено найкращі умови для дайверів. А також розташований перший у світі музей підводної історії, котрий, як і чудові піщані пляжі, приваблює туристів. Зараз місцевість біля цієї затоки безлюдна, і тому її обрали для проведення навчань з пошуку і знешкодження підводних мін.

Спочатку турецьким саперам-підводникам треба було знайти і знешкодити міни, що їх скинули в затоку дрони «Байрактар» і літак C-130. З допомогою приладу ROV міни було ідентифіковано саперами, місце знаходження оточено, а потім водолази підірвали їх.

Другим етапом навчань, у день відкриття, став пошук плаваючих мін. Турецькі командос вистрибнули з вертольота в морський район, де було помічено небезпечні предмети, переконалися, що це саме міни, на які вони встановили детонатори, і гелікоптер знову взяв їх на борт. Коли машина відлетіла у безпечну зону, міни було підірвано. 

ЗМІ так докладно описують цей етап навчань тому, що незабаром Туреччина, Румунія і Болгарія мають намір розпочати розмінування тих ділянок Чорного моря, де пролягає маршрут цивільних суден та суховантажів, у тому числі й з українським зерном.

За ходом навчань спостерігали військові спеціалісти з Болгарії, Азербайджану, Бахрейну, Бразилії, Південної Кореї, Філіппін, Кувейту, Малайзії, Пакистану та Оману. А разом із турецькими кораблями та гелікоптерами їх безпосередніми учасниками були військовослужбовці з Постійної протимінної оперативної групи НАТО, які прибули на місце навчань на командно-диспетчерському кораблі з Італії та на протимінних суднах з Іспанії та Греції. По одній групі зі знешкодження вибухових речовин направили на навчання «Нусрет-2023» США, Хорватія, Мальта, Румунія та Саудівська Аравія.

Фото з відкритих джерел.