Під час їхньої зустрічі з головою обласної ради Оленою Жук було зазначено, що безпекова ситуація на Запорізькій атомній станції залишається напруженою. Також обговорили питання, пов’язані зі станом довкілля в місті після теракту на Каховській ГЕС.

«російський уряд, російські військові, «росатом» спричинили кризу, захопивши атомну станцію в Енергодарі. Вони займаються ядерним шантажем. Ми розуміємо, наскільки надзвичайними є наслідки для України. Після підриву Каховської дамби статися може що завгодно», — підкреслив фахівець з ядерної безпеки Шон Берні.

Він розповів, що разом із громадською організацією SaveDnipro виконують важливу місію — встановлення датчиків наземного радіаційного забруднення.

«Ми дійсно вражені, що під час війни українські органи влади, відповідні служби роблять усе, щоб захистити громадян, проводять відповідні заходи негайного реагування. Наші сенсори встановлено в Запоріжжі, Одесі, Южноукраїнську, Южному, Тарутиному та Умані, й вони підтримують існуючий перелік заходів. На ЗАЕС встановлено сенсори, які не передають дані в реальному часі. Встановлені нами датчики передають дані одразу для того, щоб і люди, і влада краще розуміли, що відбувається», — зазначив Шон Берні.

Датчики передають дані про рівень радіації у реальному часі на онлайн-карту SaveEcoBot. «Дослухаючись до голосу місцевих органів влади та політиків на півдні України, «Грінпіс» підтримує населення України. Працюючи пліч-о-пліч з місцевими органами влади та організаціями, ми зміцнюємо нашу здатність разом відстежувати ризики ядерної катастрофи та реагувати на них», — заявив інший фахівець з радіації «Грінпіс» в Україні Ян Ванде Путте.

Олена Жук подякувала за увагу до регіону та допомогу, яку організація надає українцям. Вона зазначила, що в усіх закордонних журналістів, з якими спілкується протягом уже майже двох років, основною темою була ситуація на ЗАЕС.

«Вона хвилює увесь світ, це — не місцева проблема. Очевидно, що у разі негараздів на станції наслідки можуть бути зовсім не локальними. Радіації все одно, хто перед нею: українець, європеєць чи росіянин. Вона поширюється з вітром та вражає усе на своєму шляху. Ми маємо різні сценарії розвитку ситуації на ЗАЕС та готуємося до кожного. Й ми дуже вдячні за будь-яку допомогу та зусилля в попередженні можливої катастрофи», — наголосила голова обласної ради.

Вона відзначила надзвичайну важливість вчасного та об’єктивного інформування людей про можливі загрози та запевнила, що обласна влада всіляко підтримуватиме ініціативи закордонних партнерів стосовно встановлення датчиків.

Фото Запорізької обласної ради.