За словами речника Командування ПС ЗСУ Юрія Ігната, ракети летіли спочатку курсом до Дніпра, звідти частина ракет попрямувала на Київ, а частина вдарила по об’єктах інфраструктури на Дніпропетровщині...

Як зазначив начальник КМВА Сергій Попко, після тривалої паузи у 79 днів ворог поновив удари крилатими ракетами з бортів стратегічної авіації Ту-95МС. Попередньо, майже 10 бомбардувальників-ракетоносців випустили крилаті ракети типу Х-101/555/55 з району міста енгельс саратовської області. «Але жодна ворожа ціль не досягнула міста. Силами та засобами ППО усі ракети, які летіли у напрямку Києва, були знищені ще на підльоті до столиці», — резюмував він.

Крім того, у ніч на п’ятницю Повітряні сили ЗСУ збили п’ять із семи ударних БПЛА, якими окупанти атакували Дніпропетровщину. До того ж рашисти зенітними керованими ракетами С-300 з території бєлгородської області вдарили по Харківщині. Там є руйнування і постраждалі.

На фронті росіяни нині наступають на більшості напрямків, і завдання ЗСУ — стримати їхній натиск. За даними Генштабу ЗСУ (на 8.12), за минулу добу сталося 89 бойових зіткнення. Так, на Бахмутському напрямку наші воїни відбили 24 атаки ворога в районах Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії на південь від Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах. На Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Сили оборони успішно відбили 30 атак противника в районах на схід від Новобахмутівки, Авдіївки, на південь від Тоненького, Первомайського Донецької області.

У районі Авдіївки цілодобово тривають запеклі штурми росіян, таких інтенсивних боїв не було за весь час повномасштабної війни. Про це в ефірі телемарафону розповів офіцер 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Сергій Цехоцький. За його словами, російські окупанти застосовують велику кількість безпілотників різних типів, серед них дрони-камікадзе «Ланцет» і БПЛА-розвідники «Орлан», які «висять у небі весь час». А на штурм кидають терористів «днр», кримінальних злочинців із загонів «шторм-Z» і мобілізованих з низькою підготовкою, яких відправляють у постійні піхотні атаки малими групами.

Щодо ситуації на лівому березі Дніпра в Херсонській області, то, за повідомленням Генштабу, там підрозділи Сил оборони утримують плацдарми, які розташовані поблизу Кринків і далі на схід. Як вважає військовий експерт Сергій Згурець, зараз ворог починає побоюватися того, що українська сторона розширюватиме плацдарм на інших ділянках, зокрема на сході від Херсона, на лівому березі. «У будь-якому разі наш контингент на лівому березі виконує свої завдання, стримуючи сили противника», — каже він.

Своєю чергою аналітики Інституту вивчення війни вважають, що російські окупанти на фронті в Україні наразі зазнають щоденних людських втрат зі швидкістю, яка ледве дає змогу їм ці втрати відновлювати.

За даними Збройних Сил України, у листопаді 2023 року на Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках російські війська втратили майже 11 тисяч осіб. При цьому темп бойових дій на цих напрямках нині нижчий, ніж у районі Авдіївки.

На думку експертів ISW, втрати росіян на Авдіївському та Мар’їнському напрямках можуть бути ще вищими, оскільки там вони здійснюють масовані піхотні штурми після того, як зазнали великих втрат у техніці. А це може загалом виснажити армію рф.

За даними низки джерел, росія щомісяця мобілізує від 20 до 40 тисяч осіб, і цей показник може бути нижчим, ніж поточний темп втрат російської армії в Україні. Невдалі спроби штурмів нещодавно спонукали російське військове командування терміново направити новостворені та недостатньо укомплектовані з’єднання в Україну для посилення певних ділянок фронту.

Фото з відкритих джерел.