Як повідомляють Повітряні сили ЗСУ, було зафіксовано пуски 18 ударних БпЛА «Shahed-136/131». Усі вони були знищені протиповітряною обороною в зоні відповідальності повітряного командування «Південь», здебільшого на Миколаївщині. А вже о 4-й годині рашисти вдарили по Київщині вісьмома балістичними ракетами. Удар було завдано з північного напрямку, попередньо — із брянської області рф. «Усі вісім цілей було знищено зенітними ракетними підрозділами повітряного командування «Центр», — йдеться у повідомленні.


Окупаційні російські війська у складних погодних умовах ведуть наступальні дії вздовж більшої частини лінії фронту, зокрема вздовж кордону Харківська область — Луганська область, поблизу Бахмута і в напрямку Авдіївки, а також здійснюють безперервні наземні атаки в західній частині Запорізької області.

Водночас українські сили закріплюються на позиціях, де вони не ведуть контрнаступів, для створення і зміцнення оборонних позицій, зберігаючи живу силу і ресурси для майбутніх наступів. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Протягом минулого тижня противник намагався протиснути оборону ЗСУ і використовувати під Авдіївкою таку саму тактику, як свого часу під Бахмутом. Але за цей період принципових змін не відбулося, стверджують військові оглядачі, спираючись на офіційні зведення Генштабу та свідчення наших військових.

По всьому периметру ворожої дуги навколо Авдіївки тривають надзвичайно запеклі бої. Там спостерігаються перекидання сил противника, використання бронетехніки, авіації, живої сили. Саме стійкість підрозділів, які утримують цю ділянку фронту, визначатиме подальшу її долю.

В останні дні минулого тижня кількість бойових зіткнень на добу становила 89—101. З них дві третини припадають на Бахмут, Авдіївку та Мар’їнку — найгарячіші точки фронту.

Окупанти почали активніше використовувати нічні FPV-дрони для ударів по наших військовослужбовцях. За словами військового експерта Сергія Згурця, йдеться про бронеоб’єкти, військових ЗСУ, які вночі забезпечують транспортування поранених, підвезення боєприпасів та інше. Така тенденція небезпечна, адже вночі можна зробити те, чого не вдається вдень. ЗСУ теж мають потенціал тепловізійних дронів, але процес потребує масштабування. Тому гонитва технологій відбувається швидко. Є різні ділянки фронту, на яких рашисти бояться наших дронів. Це стосується Авдіївки, півдня, лівого берега Дніпра, де кількість наших FPV-дронів і щільність наших засобів РЕБ дають змогу ефективно виконувати бойові завдання. Це невід’ємна складова бойових дій.

Повітряні атаки країни-терориста входять у прогнозовану зимову фазу. Наприкінці минулого тижня вперше за останні 80 днів росіяни запустили по Україні крилаті ракети. При цьому щодоби не припиняються «шахедні» нальоти на мирні населені пункти та цивільну інфраструктуру нашої країни.

Аналізуючи маршрути ударних БПЛА за двомісячний період, Згурець каже, що велика їхня частина була скерована на два основні об’єкти, зокрема біля Старокостянтинова, де базуються наші літаки Су-24М, які несуть ракети Storm Shadow. Другий об’єкт неподалік від Старокостянтинова — це Хмельницький, де розташовані військові об’єкти.

«Ймовірно, ворог намагається зараз напрацювати таку стратегію: поєднання «шахедів» і крилатих ракет для ударів у зимовий період. Ситуація змінилася, бо сьогодні в розпорядженні ЗСУ є значно більша кількість засобів протиповітряної оборони. Хоч які концепції не вибудовував противник, а прикриття наших об’єктів має бути набагато щільнішим, ніж це було взимку минулого року», — резюмує експерт.

Своєю чергою, коментуючи ситуацію повітряної небезпеки, засновник БФ «Закриємо небо України» генерал Ігор Романенко сказав у телеефірі: «Ресурс у них є, за цей час накопичили майже 900 сучасних високоточних ракет для запуску з повітря бомбардувальниками Ту-95МС, Ту-160, Ту-22М3. Крім того, «Калібри» з платформ морських кораблів, ракетних катерів і підводних човнів. Також є «Іскандери» випускають крилаті ракети, які можуть не тільки прокладати маршрут з одного боку, а й облітати райони протиповітряної оборони, обходити з іншого боку».

Щодо дронів, то Романенко наголосив, що рф їх удосконалює, шукає шляхи модернізації, зокрема застосовує SIM-карти. Він зауважив, що потужність бойової частини «шахедів» не така, як у цих крилатих ракет. Проте, окрім крилатих ракет, в арсеналі росіян є балістичні. Мовляв, поєднання ударних дронів і ракет різного типу призводить «до підвищення ефективності» повітряних атак ворога. Тому Україна потребує більшої кількості засобів протиповітряної оборони від союзників, і це не тільки комплекси Patriot, а й THAAD.