Про це повідомив командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв (на знімку).

«Ми розуміємо, що наш північний кордон має бути максимально зміцненим. Зараз ситуація на цій ділянці стабільна і контрольована. Це дає нам час і змогу вживати заходів з підготовки додаткових фортифікаційних укріплень, що призначені для додаткових сил, які в подальшому можуть бути передані на цей напрямок у разі стрімкого загострення ситуації», — зазначив він.
У ніч на 21 грудня російські окупанти запустили хвилями 35 ударних безпілотників по Україні. На різних напрямках українським військовим вдалося збити 34 з них. ППО працювала у Київській, Дніпропетровській, Вінницькій, Черкаській, Херсонській, Запорізькій, Миколаївській, Хмельницькій, Сумській, Полтавській, Чернігівській та Кіровоградській областях, повідомили ПС ЗСУ.

За інформацією Генштабу (на 21.12), за минулу добу на фронті відбулося 99 боєзіткнень. Найгарячіше — на Куп’янському, Лиманському, Мар’їнському, Бахмутському та Авідіївському напрямках. Так, у звіті Інституту вивчення війни йдеться про те, що українські військові продовжують утримувати оборону навколо Авдіївки, а також протягом останньої доби контратакували біля міста.

Водночас на Мелітопольському напрямку сили оборони продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж усієї лінії зіткнення. У зоні відповідальності ОСУВ «Одеса» на Херсонському напрямку наші захисники розширюють плацдарм. Попри невдачі противник не відмовився від наміру вибити підрозділи ЗСУ із займаних позицій: там росіяни здійснили понад 30 безуспішних штурмів. Отримали гідну відсіч та із втратами відступили.

І про мобілізацію...

На прес-конференції за підсумками 2023 року Президент Володимир Зеленський повідомив, що Генштаб ЗСУ звернувся з питанням мобілізації додаткових 450-500 тисяч українців.

«Українські військові хочуть мобілізувати ще від 450 до 500 тисяч солдатів для відсічі російському вторгненню. Однак фінансові та політичні рамкові умови ще не з’ясовані», — заявив міністр оборони Рустем Умєров в інтерв’ю Welt.

За його словами, попри заборону багато українських чоловіків втекли за кордон, щоб уникнути призову. Мовляв, громадян України призовного віку від 25 до 60 років у Німеччині та інших країнах потрібно буде запрошувати до призовних пунктів збройних сил.

Народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки полковник СБУ Роман Костенко вважає: однозначно потрібно мобілізувати людей, і є над чим працювати.

«З такою кількістю людей, яку називає Президент, ми зможемо стабілізувати ситуацію. Думаю, це не питання контрнаступу чи активних бойових дій. Ймовірно, йдеться про демобілізацію, ротаційну можливість. Тому потрібна така кількість військ», — таку думку висловив парламентарій у телеефірі.

Проте, за словами Костенка, конкретизувати це питання не варто, бо противник чує наші проблеми і може відреагувати.

Фото: скріншот із відео.