За словами заступниці голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенії Кравчук, це буде «наступний глобальний проект синергії влади і громадянського суспільства». На цьому народна депутатка наголосила, підбиваючи підсумки тернопільського форуму «Трансформація громадянського сектору: якими ми будемо завтра». До заходу парламентарій долучилася онлайн.

«Держава зацікавлена у партнерстві з експертами із громадських організацій, які увійдуть до складу переговорних груп, — наголосила парламентарій на своїй сторінці у соцмережах. —

Звісно, головна відповідальність лежатиме на урядовцях. Але ми знаємо, наскільки важливо дослухатися до галузевих організацій та враховувати їхні рекомендації».

За словами Євгенії Кравчук, на практиці влада взаємодіє із громадським сектором у різних форматах. Щоб проілюструвати історії успіху такої взаємодії, парламентарій навела приклад закону про медіа.

Ще одна сфера, в якій влада успішно співпрацює із громадськістю, — це антикорупційна діяльність. «Це теж деколи потрібно, однак, у довгостроковій перспективі, сподіваюся, головний трек співпраці держави і громадських організацій ґрунтуватиметься на довірі, повазі та прагненні до спільних перемог», — резюмувала народний депутат.

До форуму Євгенія Кравчук долучилася на запрошення керівника ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Максима Черкашина. Під час дискусій, які відбувалися в межах заходу, експерти намагалися охопити ті сфери, в яких громадський сектор може бути максимально корисним. «Про відновлення України, не дивлячись, що війна триває, ми повинні говорити вже та готувати план дій», — наголосили організатори. Громадський сектор володіє необхідною кваліфікацією, має потенціал та ресурси, яких іноді дуже не вистачає органам місцевого самоврядування чи іншим владним інституціям, переконані вони. Відновлення України — це справа державної влади, органів місцевого самоврядування, громадського сектору та кожного українця, переконані організатори форуму.

«Радіємо, що вдалося обговорити актуальні питання, які нині турбують громадський сектор», — резюмували вони. І повідомили, що протягом двох днів роботи учасники заходу встигли проаналізували трансформацію та виклики у діяльності громадських організацій, поділилися своїми думками щодо 2024 року, дізналися про підтримку від міжнародних партнерів, поміркували над перезавантаженням молодіжної політики після повномасштабного вторгнення. А головне — змогли об’єднати навколо важливих тем вмотивованих людей.