Не став винятком і наступний 2024 рік. Зміна розмірів мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму вплине на соціальні виплати, розмір яких залежить від них. Отже, що зміниться з нового року.

Прожитковий мінімум та мінімальна зарплата з 1 січня становитимуть: 2920 гривень — прожитковий мінімум та 7100 гривень — мінімальна зарплата. У результаті зростуть розміри допомоги та соціальних виплат, які розраховуються, виходячи з розміру прожиткового мінімуму чи мінімальної зарплати, наприклад, мінімальний розмір аліментів. Також зміняться розміри податків, які розраховуються з цих величин зарплати, наприклад, єдиний податок для ФОП І групи становитиме 302,80 гривні на місяць (не більш як 10% прожиткового мінімуму для працездатних осіб), а ФОП ІІ групи — 1420 гривень на місяць (20% мінімальної заробітної плати).

У свою чергу роботодавцям, які виплачують заробітну плату на рівні мінімальної, необхідно буде її підняти до 7100 гривень з 1 січня та 8000 гривень — з 1 квітня.

Водночас розмір мінімальної заробітної плати, який застосовується як розрахункова величина для обчислення виплат за рішеннями суду, встановлено на рівні 1600 гривень.

Прожитковий мінімум

 дітей віком до 6 років 2563 гривні

 дітей віком від 6 до 18 років 3196 гривень

 працездатних осіб 3028 гривень

 осіб, які втратили 2361  працездатність гривня

 працездатних осіб, 2102 який застосовується гривні для визначення базового розміру посадового окладу судді

 працездатних осіб, 2102 який застосовується гривні для визначення посадових окладів працівників інших державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, а також працівників податкових і митних органів працездатних осіб, 1600 який застосовується гривень для визначення посадового окладу прокурора окружної прокуратури

Зарплата. Головні зміни мають торкнутися державних службовців (за деякими винятками). Для них зміниться система оплати праці, яка буде здійснюватися на основі класифікації посад — 70% зарплати становитиме посадовий оклад, а 30% — премія. Також має змінитися, але поки що це проект, посадовий оклад (тарифна ставка) працівника 1-го тарифного розряду, який застосовується при розрахунку зарплати бюджетників. З 1 січня планується встановити його в розмірі 3195 гривень.

Пенсія. Зросте на 268 гривень розмір мінімальної пенсії (і становитиме 2361 гривню) та максимальної — на 2680 гривень, яка буде дорівнювати 23610 гривень. Також збільшиться виплата за понаднормовий стаж (23,6 гривні за кожен додатковий рік).

Проте встановлено, що перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, який здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму, буде проводиться з 1 березня 2024 року разом зі здійсненням щорічної індексації пенсій.

Підвищення стажу для виходу на пенсію. Отже, у 2024 році право на пенсію за віком матимусь особи за наявності страхового стажу:

— після досягнення 60 років — не менш як 31 рік;
— після досягнення 63 років — не менш як 21 рік;
— після досягнення 65 років — не менш як 15 років.

Допомога з безробіття. Збільшиться до 7100 гривень максимальний розмір допомоги з безробіття, який під час воєнного стану не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року.

Оплата праці на суспільно корисних роботах — 7100—10650 гривень за відпрацьований повний місяць.

Компенсація роботодавцю за облаштування робочого місця для особи з інвалідністю І групи становитиме 106,5 тисячі гривень (15 мінімальних заробітних плат), а ІІ групи — 71 тисячу гривень (10 мінімальних заробітних плат).

З 1 січня 2024 року для роботодавців запроваджується новий вид компенсації — компенсуватиметься 50 відсотків витрат, пов’язаних зі сплатою єдиного внеску за працевлаштування на нові робочі місця.

Розмір податкової соціальної пільги становитиме:

100% ПСП — 1514 гривень (50% прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня звітного року);
150% ПСП — 2271 гривню;
200% ПCП — 3028 гривень.

Безготівкові розрахунки. Підприємцям, які працюють у населених пунктах, де проживає від 5000 до 25000 осіб, потрібно забезпечити безготівковий спосіб оплати, встановивши платіжні термінали, надавши в такий спосіб можливість розраховуватися карткою. Це правило не поширюватиметься на осіб, які займаються виїзною або виносною торгівлею, торговців, які використовують для оплати торгові автомати, осіб, які продають власноручно вирощену або відгодовану продукцію.

Іспит з української мови. Стосуватимуться зміни й екзамену зі знання державної мови. Зокрема, до письмової частини (окрім тестових завдань) буде додано завдання відкритого типу (написання тексту на визначену тему). Також збільшено тривалість іспиту для осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків, — з 30 до 60 хвилин, а для осіб, які мають намір набути громадянство України, іноземців та осіб без громадянства, які мають намір підтвердити свій рівень володіння українською мовою, — зі 120 до 150 хвилин.

Продаж землі. З нового року розпочнеться другий етап земельної реформи, який надає юридичним особам можливість купівлі землі.

Нотаріат. З 1 січня 2024 року скасовується перелік нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна.