Йдеться про Спаський собор Чернігова, але тут треба уточнити: найдавнішим храмом вважається Софія Київська, зведена князем Ярославом Мудрим. Але це за часом зведення, а от за часом закладення найдавнішим (зі збережених, звісно) храмом є Спас Чернігівський, закладений братом Ярослава, князем Мстиславом Хоробрим.

На Різдво тут уперше служилася українська літургія, яку очолив єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній Фірлей у співслужінні чотирьох священників-капеланів. Лунали українські колядки, а правоохоронці пильно стерегли спокій молільників, оскільки в цьому храмі всі роки незалежності була московська церква і так просто поступатися адепти УПЦ мп не збираються. Власне, вони видерли з кіотів храму всі ікони, які могли (крім тих, що на обліку в заповіднику), залишили після себе бруд і кіптяву. Спаський собор відповідною комісією Міністерства культури визнаний доведеним до критичного стану, тому постійні богослужіння в ньому поки що проводитися не будуть. Як пояснив в. о. генерального директора Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Андрій Лісовий, собор буде на зиму законсервований і в ньому проводитиметься реставрація. Але з нагоди Різдва і задля відновлення історичної справедливості для разового богослужіння Спас був наданий Православній церкві України.

Як пояснила заступниця директора заповідника з наукової роботи Олена Ванжула, українською мовою тут служили під час німецької окупації у Другу світову війну, але то була не українська церква, а автономна. У 1920-х роках тут також була російська синодальна церква. Отже, історичність моменту в тому, що у храмі, який був зведений, коли москви ще й не було, вперше служила українська церква.

Хоча я особисто пригадую, що в час відродження Церкви у Спас, який тоді був музеєм, зайшов, купивши квиток, священник Методій Андрущенко і вперше після комуністів здійснив українську молитву. А він отримував дияконське свячення ще від митрополита УАПЦ Василя Липківського. Згодом, у 1990 році, коли в Чернігові очікували на приїзд Патріарха Київського і всієї України Мстислава Скрипника, російські церковники брутально захопили Спас, викинувши не тільки князівський саркофаг, а й ікону святої Теклі.

Чим же вона їм не вгодила? А організатор захоплення собору священник рпц Грігорій Пріпутніков за вірну службу був направлений настоятелем подвір’я московського патріархату у Бейруті — це очевидна креатура російських спецслужб.

...Нині не зовсім комфортно молитися у Спасі — видрані ікони та штукатурка, що деінде вже обсипається, не сприяють цьому. Але різдвяна служба дала надію, що після нашої Перемоги буде він оновлений і українська молитва звучатиме тут щоденно.

За Україну, за нашу свободу!

Чернігів.