Напередодні командувач оперативно стратегічного угруповання «Хортиця» Олександр Сирський повідомив: противник, попри значні втрати, продовжує інтенсивні наступальні дії на всіх ключових напрямках.

Так, на Куп’янському напрямку росіяни рвуться захопити Синьківку, аби створити умови для блокування Куп’янська. Також противник здійснює підготовку штурмових підрозділів з-поміж повітрянодесантних частин для наступу в бік Сіверська. На Бахмутському напрямку метою окупаційних військ є Богданівка і відновлення втрачених позицій у районі Кліщіївки, Курдюмівки та Андріївки.

За повідомленням Генштабу, в зоні відповідальності ОСУВ «Одеса» українські воїни продовжують заходи із розширення плацдарму. Попри значні втрати ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій.

Останній місяць цього року став найважчим на Таврійському напрямку. Таку думку висловив в ефірі загальнонаціонального телемарафону речник об’єднаного прес-центру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун. «Ворог весь час штурмує Мар’їнку, Авдіївку, зазнає значних втрат, але суне вперед. Намагається взяти чи до кінця року, чи є якісь інші терміни. Якщо рахувати за кількістю атак та за тиском на наші підрозділи, то останній місяць цього року найважчий», — зазначив він. За інформацією Штупуна, на Авдіївському напрямку росіяни використовують уже новітню техніку, зокрема Т-90. Але й вони горять не гірше, ніж старі танки...

На лівобережжі Херсонщини ситуація залишається напруженою, заявила речниця об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк. «ЗСУ дуже важко вдається утримувати позиції. Всі штурми ворога є переважно пішими. Однак це відбувається майже без підтримки броньованої техніки, бо вона дуже щільними рядами стоїть спалена навколо цього рубежу і демонструє ворогу, що буде з ним, коли він просунеться трохи далі», — розповіла вона у телеефірі.

Гуменюк додала, що атаки здебільшого проводяться м’ясними штурмами бійців типу роти Z, яких рашисти перекидаються час від часу на цю ділянку фронту. Водночас свою техніку перенаправляють на схід, на Авдіївський напрямок.

У ніч на 28 грудня до тимчасово окупованого Криму знову завітала «бавовна» — у Севастополі пролунали вибухи, працювала ППО. росіяни перекривали Кримський міст. А напередодні очільник Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук повідомив про знищення російського великого десантного корабля «новочеркаськ» у Феодосії. Після цього загарбники почали виводити звідти свої плавзасоби.

«За мародерським принципом окупанти забрали все, розуміючи, що загроза реальна, вони її відчули. Зараз частину вони намагаються тримати у відкритому морі, а більшість все-таки розподілено між бухтами новоросійська.

Також деякі кораблі поки що залишаються у Севастополі. Але очевидно, що росіяни вже збирають речі», — повідомила речниця ОК «Південь» Наталя Гуменюк.

Стосовно військових бойових кораблів рф у Криму немає сталої цифри, вони продовжують маневрування між Севастополем і новоросійськом в очікуванні своєї долі піти слідом за «москвою» і «новочеркаськом». За словами Гуменюк, окупанти виводять усе, що можуть. І зазначила: «Незважаючи на заяви росіян, інфраструктура портів — це теж законний об’єкт для ураження, який забезпечує спорядження тих самих військових кораблів». Отож далі буде...

Своєю чергою у ГУР МОУ повідомили: «Мстивим московським вождям не дає спокою завдана Україною поразка на Чорному морі: серед намірів росіян на 2024 рік — підготувати спецгрупи для вчинення диверсійних атак та провокацій на території вільних українських областей на півдні». З метою продовження інтенсивних бойових дій у 2024 році росія також намагається посилити боєздатність штурмових підрозділів, куди, зокрема, зганяють чоловіків із тимчасово захоплених територій України.