Про це інформує начальник КМВА Сергій Попко на офіційному каналі Київської міської військової адміністрації (КМВА) в Телеграмі.

 Повітряна тривога сумарно тривала майже 6 годин. Спочатку ворог запустив на столицю України приблизно півтора десятка баражуючих боєприпаси типу «Shahed». А слідом за ними понад півтора десятка стратегічних бомбардувальників Ту-95МС запустили групами та хвилями крилаті ракети Х-101/Х555Х-55. Одночасно із заходом ракет на Київ, понад десять літаків Міг-31К запустили по столиці аеробалістичні ракети Х-47М2 «Кинджал». Силами та засобами протиповітряної оборони було уражено усі БпЛА «Shahed» та понад 6 десятків десятки ракет Х-101/Х555Х-55 та десяток Х-47М2 «Кинджал» (остаточно тип і кількість дадуть ПС).

За словами посадовця, унаслідок такої масованої ракетної атаки в столиці, на жаль, є руйнування житлової забудови, пошкодження інфраструктури. Є потерпілі. Особливо страшні наслідки в Солом’янському районі. Там  зафіксовано загоряння багатоповерхових житлових будинків. Вогонь заблокував людей на поверхах. Бійці ДСНС проводили деблокування та евакуацію людей.  Попередньо, вже виявлено понад 25 постраждалих. Ці дані ще уточнюються.

Наслідки ракетної атаки по інших районах столиці:

-  в Деснянському р-ні попередньо є загоряння супермаркету;

-  в Дарницькому районі пошкоджено нежитлові приміщення;

-  в Голосіївському р-ні падіння решток на відкритій території;

-  в Печерському р-ні - на дах 9-ти поверхового житлового будинку; на ще один багатоповерховий будинок та приватний будинок;

-  в Оболонському р-ні є загоряння житлового будинку, падіння решток на територію нежитлової забудови та складських приміщень:

-  в Святошинському р-ні – на нежитлову забудову;

-  в Подільському р-ні є загоряння на території ринку; пошкоджено газову трубу, магістралі водопостачання та зайнялися приблизно 6 авто; а також рештки упали на нежитлову забудову. Також можливо загоряння житлового будинку. Інформація перевіряється;

-  Шевченківський р-н – падіння решток на відкриту територію.

Як повідомили у КМВА, дані оперативного зведення оновлюються та уточнюється. Інформація щодо постраждалих збирається та систематизується.

«рашисти кидають на Київ масовані сили. Намагаються будь-що зруйнувати столицю, вбити якомога більше мирних мешканців. Але навіть такі потужні удари не принесуть їм результату. Попри весь біль від жертв та руйнувань, ми залишаємося мужніми й сильними. Ми віримо в нашу протиповітряну оборону. Ми віримо в наші Збройні Сили. І ми віримо в нашу Перемогу!», – написав начальник КМВА Сергій Попко.

Тим часом

«На жаль, підтвердилася інформація щодо загибелі однієї людини. Жінка, 86 років.

На базі приміщень однієї зі шкіл в Солом’янському районі облаштували пункт обігріву та допомоги для мешканців пошкоджених будинків.

Працюють фахівці організації «Червоний Хрест Україна» та ДСНС», інформує Сергій Попко.

Кіровоградська область

«Вночі та зранку 2 січня росія запускала по нашій території дрони та ракети. Відомо, що сили протиповітряної оборони працювали у Кіровоградській області», – повідомляють пабліки в Телеграмі.

Харків

Внаслідок атаки росіян на Харків 41 людина отримала поранення, одна жінка загинула, повідомив голова обласної державної адміністрації Олег Синєгубов.

Київська область

На Київщині внаслідок ворожої атаки загинуло двоє людей, у Вишневому - семеро поранених.

«Армія рф двічі атакувала Київщину 2 січня, вночі ворог скерував по області ударні безпілотники, зранку – задіяв ракети. Постраждали Бориспільський, Бучанський та Фастівський райони», – повідомив голова МВС Ігор Клименко.

У місті Вишневе, що у передмісті столиці, уламки завдали шкоди п'яти багатоквартирним будинкам та пошкодили понад 40 автівок. Семеро людей отримали травмування.

 

Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії із підрозділами Сил оборони України знищено 72 повітряні цілі

У ніч на 2 січня 2024 року ворог повторив масовану атаку засобами повітряного нападу різних типів, як це було кілька днів тому – 29 грудня 2023 року.

Про це інформує Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний на сторінці в Телеграмі.

Атаковано цивільну та критичну інфраструктуру, промислові та військові об’єкти. Основний напрямок удару – столиця України.

У першій хвилі атакували «шахедами» з південно-східного напрямку, із подальшим рухом по різних регіонах України.

Усі 35 ударних БпЛА «Shahed-136/131» було знищено протиповітряною обороною, про що повідомлялося раніше.

Уранці ворог застосував стратегічну авіацію – бомбардувальники Ту-95МС. 16 літаків вийшли на рубежі пуску близько 6.00 і запустили не менше 70 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55.

З 07.30 було зафіксовано пуски десяти аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал» із винищувачів МіГ-31К.

Також противник атакував із моря трьома крилатими ракетами «Калібр», а з півночі – 12-ма ракетами, які летіли по балістичній траєкторії типу Іскандер-М/С-300/С-400.

З літаків тактичної авіації Су-35 застосовано чотири протирадіолокаційні ракети Х-31П.

За попередніми результатами противник застосував 99 засобів повітряного нападу - ракет різних типів.

Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії із підрозділами Сил оборони України знищено 72 повітряні цілі:

- 10 із 10 аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал»;

- 59 із 70 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55;

- 3 із 3 крилаті ракети «Калібр».

Дякую нашим воїнам протиповітряної оборони за роботу!

Фото Reuters, Гліб ГАРАНІЧ та зі сторінки Головнокомандувача ЗСУ в Телеграмі.