На знімку: евакуація людей із багатоповерхівки в Солом’янському районі м. Києва.

Фото з сайту ДСНС.

Паралельно з гарячою фазою на суходолі росія відкрила другий повітряний фронт проти цивільного населення України по всіх її регіонах. Кульмінаційними діями його стала ніч на 29 грудня і 2 січня. Перша повітряна атака рашистів у 2024 році хоча й за кількістю запущених засобів ураження не перевищила їх попередній масований напад, але була спрямована здебільшого на Київ та Харків.

Таке враження, що цього разу країна-терорист влаштувала свій «ракетний феєрверк» у стані агонії, як маніяк, що завдає ударів, аби просто бити і в такий спосіб виплеснути свою агресію... І задіяла для свого першого у 2024 році нападу з повітря майже весь наявний арсенал — від «шахедів» до «Кинджалів».

Відповідно до повідомлення прес-служби Головнокомандувача ЗСУ, ворог уночі та зранку 2 січня випустив 35 літако-снарядів типу Shahed-136, 70 крилатих ракет повітряного базування Х-101 та Х-555, три крилаті ракети морського базування «Калібр» та 10 гіперзвукових Х-47 «Кинджал». Окрім того, було запущено 12 ракет, які летіли по балістичній траєкторії («Іскандер-М» або зенітні ракети з С-300 чи С-400). Загалом зафіксовано застосування 130 засобів далекобійного ураження.

Наші ППО збили 72 цілі противника: 100% Shahed-136, 62 крилаті ракети, всі 10 Х-47 «Кинджал»... Про перехоплення балістичних або зенітних ракет, які ворог, вочевидь, використав для удару по Харкову, станом на ранок інформації не було. На цей час, за повідомленням місцевої військової обласної адміністрації, частину ударів завдано по центральній частині міста. Відомо про 44 поранених харків’ян, з яких 28 було госпіталізовано, загинула 91-річна жінка.

Київ став головною ціллю удару росіян. За інформацією КМВА, КМДА, унаслідок атаки є падіння уламків від збитих ракет (відмінусували приблизно 60 крилатих ракет та десяток Х-47 «Кинджал»), руйнування та пожежі майже у всіх районах столиці. Найбільше постраждалих у Солом’янському районі, де смертоносна зброя ерефії влучила у 9-поверхівку. Вогонь заблокував мешканців на поверхах. Бійці ДСНС проводили деблокування та евакуацію. Станом на 12.45 відомо про двох загиблих, 49 постраждалих. Госпіталізовано 43 осіб.

Цією концентрованою (за кількістю засобів ураження) атакою ворог намагався прорвати протиповітряну оборону над столицею, кажуть військові експерти. Для удару росіяни залучили ледь не всі наявні МіГ-31К з Х-47 «Кинджал» та ще десятки ракетоносіїв. Почали з ударних дронів, потім запустили зграю стратегічних бомбардувальників Ту-95МС двома хвилями, далі застосували балістику... Спочатку рашисти вкотре хаотично обстріляли із ЗРК С-300/400 Харків. Уранці повідомили про запуск із дев’яти МіГ-31К Х-47 «Кинджал», які прямували на Київ.

Оглядачі Defense Express пишуть про те, що під час повітряного нападу з понеділка на вівторок росіяни застосували ракету Х-101, виготовлену в четвертому кварталі 2023 року. Цей факт підтверджує, що тривала пауза в масованих ракетних ударах по нашій країні справді була пов’язана з накопиченням рф певного запасу повітряних засобів нападу.

«Ворог цілком свідомо забезпечує такий короткий проміжок часу між потужною атакою 29 грудня і 2 січня, щоб максимально використати варіації для перенавантаження нашої ППО різними цілями. Сьогоднішня атака близька до максимуму російських можливостей, тому що, коли ми говоримо про кількість «Кинджалів», літаків Ту-95, то фактично це близько до максимуму. На мою думку, ворог ставив перед собою низку цілей та завдань, і частина цих ударів була скерована на знищення систем ППО. А з іншого боку, масове використання ракет Х-101 — спроба завдати ударів по критичних, енергетичних та військово-промислових об’єктах, а ці ракети противнику дорого коштують. Думаю, що ця атака є логічним продовженням попередньої з використанням Х-101, бо час на зміну програмного завдання був надзвичайно коротким, і ворог намагався знову завдати ударів по тих цілях, які планував знищити минулого разу», — прокоментував ситуацію військовий аналітик Сергій Згурець.

Він пояснив: російські крилаті ракети не можуть перенацілюватися у повітрі. Програмування Х-101 триває від чотирьох днів до двох тижнів. На його думку, атаки 29 грудня і 2 січня — елементи одного планового комбінованого удару противника. Якщо росіяни захочуть вийти в нуль по запасах Х-101, то теоретично на один комбінований удар з використанням Х-101 у них запас є, а потім їм знову доведеться накопичувати протягом декількох місяців.

У свою чергу очільник МЗС Дмитро Кулеба, коментуючи масований ракетний обстріл України 2 січня, закликав партнерів прискорити постачання озброєння Києву. Він зазначив, що росія продовжує воювати з українськими жінками, дітьми та літніми людьми. І наголосив — терористичний режим у москві має відчути, що міжнародна спільнота не буде закривати очі на вбивства мирного українського населення та руйнування української критичної інфраструктури.

«Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав іноземні держави рішуче відреагувати на чергову російську терористичну атаку вжиттям комплексу заходів, який, серед іншого, охоплюватиме прискорення постачання Україні додаткових систем ППО, бойових дронів усіх типів, далекобійних ракет із радіусом дії 300+ кілометрів, ухвалення рішення про передачу заморожених російських активів для потреб України та припинення контактів із російськими дипломатами у відповідних столицях та міжнародних організаціях», — ідеться у повідомленні МЗС.

Наслідки ракетного обстрілу у столичному мікрорайоні Бортничі.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.