Найбільше — на Авдіївському напрямку. Там наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарб-никам значних втрат. А на херсонській ділянці фронту українські захисники надалі продовжують заходи з розширення плацдарму.

Загалом ворог завдав сім ракетних та 36 авіаційних ударів, здійснив 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Унаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Противник готується до наступу на Куп’янському напрямку й під Лиманом. На цих ділянках фронту росіяни провели перегрупування й доукомплектування резервів. За словами директора Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка, окупанти створили додаткові штурмові роти і планують залучити їх за підтримки техніки в наступальних діях — під Лиманом уже зараз, під Куп’янськом наступ може розпочатися за кілька днів. 

Експерт пояснив: через погіршення погоди росіяни не мали змоги активізуватися на Куп’янському напрямку. Вони змушені були передислокувати свою частину військ на Авдіївський напрямок, де зазнали великих втрат. І це уповільнило їх під Куп’янськом. Час від часу війська ворога пожвавлювали наступальну активність, але наші Сили оборони відбивали їх. Ймовірно, окупаційні війська поновлять наступальні дії в районі Синьківки, прогнозує Мусієнко.

Протягом останнього тижня наземні бої продовжували характеризуватися або статичною лінією фронту, або дуже поступовим локальним просуванням росіян у ключових секторах. Про це йдеться в аналітичному звіті МО Британії з посиланням на дані розвідки.

За даними британської розвідки, на півночі, у районі Куп’янська, західне угруповання військ рф продовжує вести широкомасштабну, але безрезультатну наступальну операцію. Водночас на півночі Донецької області українська армія зберігає стабільну лінію фронту на тлі невеликих російських атак навколо Бахмута.

У центральній частині Донеччини тривають активні бої за Авдіївку. Водночас російські війська наприкінці грудня 2023 року закріпили здобутки в районі Мар’їнки, що дало їм змогу просунутися до західної околиці міста після дев’яти років боїв у цій місцевості.

Одночасно продовжується планова робота з демілітаризації тимчасово окупованого Криму. Там ЗСУ знищують системи ППО, логістику, військову інфраструктуру ворога. Про це в телеефірі розповів речник Української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук.

«Учора (04.01) в Криму було уражено командний пункт ворога. Є багато версій, кого там могли уразити, навіть чув відоме прізвище Герасимов. Це була б гарна новина, але думаю, що навряд чи це відповідає дійсності. Але те, що в цьому командному пункті було уражено кілька високопоставлених офіцерів або генералів російської окупаційної армії, то це справді так. Щодо Уютного, то туди їхало багато «швидких». Були влучання у військову частину російської окупаційної армії, де забезпечували зв’язок для систем ППО. Це та робота, яка відбувається постійно. Дійсно було дуже гучно. Гучно буде й надалі», — наголосив Братчук.

За його словами, росіяни волали, що то була наймасованіша атака на Крим від лютого 2022 року.