Тільки за 2022 рік вони становили 40 млрд 453,3 млн грн. Такі дані Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

І це ще без урахування тимчасово окупованих територій Криму, Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей. Фактична сума заборгованості набагато вища.

Адже ще влітку 2021-го ця цифра наближалася до 69 млрд грн.

Офіційних даних за 2023 рік ще немає, утім, можна очікувати, що цифра матиме негативну динаміку — борги зростають.

Мабуть, це одна з причин скасування Кабінетом Міністрів заборони на припинення надання житлово-комунальних послуг споживачам, які мають заборгованість з їхньої оплати.

Про це йдеться у постанові уряду № 1405 від 29 грудня 2023 року.

Мораторій на відключення зберігається лише для жителів територій, де ведуться бойові дії, та тимчасово окупованих територій. Крім того, заборонено припиняти надання комунальних послуг, якщо будинок споживача був пошкоджений внаслідок воєнних (бойових) дій, але за умови інформування про такі випадки відповідного виконавця комунальної послуги.

Кабмін також скасував мораторій на нарахування пені й штрафів за заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, окрім тих самих випадків, коли діятиме й мораторій на відключення.

Водночас діє мораторій на стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги з внутрішньо переміщених українців, якщо заборгованість після 24 лютого 2022-го виникла на території бойових дій. Крім того, забороняється нарахування плати за житлово-комунальні послуги з дати початку по дату завершення тимчасової окупації територій.

Реакції на постанову уряду довго чекати не довелося! Місяця не минуло, як компанія-енергопостачальник Yasno (а за нею, мабуть, й інші?) поспішила повідомити споживачів, що відключатиме боржників від електроенергії. Але це, мовляв, стосується не всіх.

Оскільки компанія-енергопостачальник Yasno обслуговує приватних абонентів лише на Київщині та Дніпропетровщині, то відключення не зачеплять українців масово, запевнили енергетики.

Тим часом в інших областях є свої компанії-енергопостачальники. І вони, найімовірніше, не сидітимуть склавши руки.

«Відключення відбуватимуться за суворою черговістю — залежно від суми боргу та строків його несплати», — написав директор Yasno Сергій Коваленко у Фейсбуці.

«Ми не відключатимемо всіх без розбору. У нас є чіткі критерії і за сумою, і за віком заборгованості. Поки що таких кандидатів на відключення понад 70 тисяч у Києві та Дніпропетровській області. Їхній загальний борг становить більш як 600 млн грн», — зазначено у публікації.

Посадовець наголосив, що відключення також не проводитимуться одномоментно. Кожен боржник завчасно отримає офіційне попередження, що дасть йому змогу хоча б частково сплатити заборгованість.

«Для тих, кому сплачувати складно, держава розробила субсидії. Їх можна оформити за спрощеною процедурою», — зауважив Коваленко.

Він додав, що сплачені за рахунками кошти спрямовуються лише на енергосферу України, яка продовжує страждати від регулярних атак російської армії. Їх витрачають на капітальні ремонти та відновлення систем, що нині дуже важливо.

А що з тарифами на комунальні послуги? Вони зросли. Причина — підвищення цін на електроенергію з 1 червня майже на 70%.

Середні ціни на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива в Україні за рік, що минув, підвищилися на 12,8%. Про це стало відомо з даних Державної служби статистики.

Зросли такі тарифи: на утримання та ремонт житла — на 3,4%, на водопостачання — на 0,8%, на прибирання сміття — на 5,5%, на водовідведення — на 0,7%, на послуги з управління багатоквартирними будинками — на 3,0%, на електроенергію — на 69,7%.

Водночас не змінилися тарифи на природний газ, опалення та гарячу воду.