Артем Ващиленко впевнений, що в розробці концепції індустріального парку має взяти участь громада.

Керівник проекту — член експертно-громадської ради виконавчого комітету Миколаївської міської ради, генеральний директор ТОВ «Металург Півдня» Володимир Самойленко. Він позначив, що саме можна розташувати на ділянці у 190 гектарів між Херсонською й Баштанською трасами, яку запропонувала для економічного розвитку міська рада.

Пропонується сухий порт і логістичний центр, виробництва суднобудування, електроніки і легкої промисловості, приміщення для переробки і зберігання фруктів і овочів, митний термінал і сміттєпереробний завод. На дахах усіх будівель можна розмістити сонячні панелі загальною потужністю 100 мегават.

«Перелік не остаточний. Це напрями, які можна розглядати і пропонувати потенційним інвесторам. Лише за попередніми підрахунками морський індустріальний парк Миколаєва дасть змогу створити тисячу нових робочих місць та залучити 500 тисяч доларів інвестицій», — підкреслив Володимир Самойленко.

«У Миколаєві — найпривабливіші умови для створення індустріального парку», — впевнена експертка з менеджменту індустріальних парків Марина Волосюк. Вона є кандидаткою економічних наук, доценткою Національного університету кораблебудування і також експерткою робочої групи зі створення концепції Морського індустріального парку Миколаєва.

За словами експертки, міська влада пропонує для розміщення індустріального парку ділянку, на якій забезпечено підключення комунікацій, наприклад, водопостачання, водовідведення і газопостачання. Приміром, у Вінниці, де вже працює декілька індустріальних парків, це було проблемою, тому що з монополістами вкрай важко домовлятися. Вони вимагають десятки мільйонів на підключення. У Миколаєві інша ситуація, більш приваблива.

«У сучасному світі індустріальні парки стають каталізаторами для приваблення інвестицій, створення нових робочих місць, сприяння технологічному прогресу та впровадження інноваційних технологій. Це також сприяє розвитку бізнес-середовища та збільшує податкові надходження в місцевий бюджет. Взагалі індустріальний парк — це ключ до розвитку міста, де економіка процвітає, а життя людей стає кращим», — зазначила Марина Волосюк. Виконавчий директор ВГО «Українська асоціація центрів підтримки бізнесу» Артем Ващиленко впевнений у здатності громади розробити концепцію Миколаївського індустріального парку. «В Миколаєві стала практика громадської участі в прийнятті управлінських рішень. Працює громадська рада при Миколаївській міській раді. З 2016 року працюють галузеві ради. І ці інструменти дають місту додаткові конкурентні переваги.

Нагадаю, що завдяки експертній громадській раді місто прийняло стратегічну «Концепцію розвитку річок і маломірного судноплавства», яка сьогодні сприяє розробці документів, що рухають Миколаїв у напрямку «блакитної» і сталої економіки», — зазначив посадовець.

За останніми даними, в Україні працюють 68 індустріальних парків і в 18 з них уже є резиденти. «Миколаївський проект зацікавить інвесторів тим, що на запропонованій території є всі необхідні комунікації: електрика, вода, газ», — зазначила заступниця директора департаменту економіки Миколаївської міськради Діна Шевченко.

Ідея підготувати «Концепцію Миколаївського індустріального парку» належить ВГО «Українська асоціація центрів підтримки бізнесу», Миколаївській міській раді за фінансової підтримки ПРООН у межах програми «Мери за економічне зростання», що спрямована на відновлення місцевих економік. Члени робочої групи — представники бізнесу, науки та різних галузей — активно обговорили ідею та планують подати свої пропозиції стосовно концепції індустріального парку на наступних засіданнях.

Миколаївська область.


На першому засіданні експерти розглянули можливість реалізації ідеї індустріального парку для Миколаєва

Фото з сайту inshe.tv