Ініціатор документу — народний депутат фракції «Голос», секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко (на знімку).

Законопроект передбачає фінансові винагороди, соціальні гарантії, додатковий контроль за підготовкою, підвищення престижу військової служби. А також має створити основу для початку трансформації нашого війська «армії мобілізованих» до «професійної армії» під час війни.

«Я відкриваю дискусію! В зареєстрованому законопроекті щодо мотивації військової служби прописано стимули для людей, які вже служать та беруть участь у бойових діях, для тих, хто буде залишатись в армії, для тих, хто зараз має можливість піти, але залишається, і для тих, хто підпише контракти під час дії воєнного стану. Тому що для ефективної асиметричної війни потрібні професіонали, одних мобілізованих недостатньо. І в цьому напрямі має реалізовуватися державна політика», — пояснює народний депутат.

Основні положення законопроекту дадуть змогу підвищити рівень мотивації населення вступати до лав Сил оборони для проходження військової служби; встановити виплати військовослужбовцям та командирам за знищення та захоплення ворожої техніки.

Також законопроект передбачає, що військовослужбовці, які під час дії воєнного стану проходять військову службу не менш як 12 місяців, з яких мінімум шість місяців беруть участь у бойових діях, отримуватимуть посадовий оклад, оклад за військовим званням, надбавку за вислугу років із коефіцієнтом 1,5. Для тих, хто відслужив не менш як 24 місяці, не менш як 12 з яких беручи участь в бойових діях, відповідний коефіцієнт збільшується до двох.

Для тих, хто після 24.02.2022 р. уклав чи продовжив контракт про проходження служби на строк не менш як три роки або до закінчення воєнного стану, пропонується заохочення у вигляді одноразової грошової допомоги: солдатам — 120 тисяч гривень; сержантам і старшинам — 160 тисяч гривень; офіцерам — 200 тисяч гривень.

Для тих, хто має право звільнитися зі служби за сімейними обставинами чи станом здоров’я, але виявив бажання продовжити служити, пропонується щомісячна додаткова винагорода у розмірі десяти тисяч гривень. Про це зазначено у коментарі, наданому прес-службою партії «Голос».

Окремими пунктами в законопроекті прописано права та пільги на отримання кредитів. Так, згідно з депутатською ініціативою, право на кредит на відкриття бізнесу зі ставкою до 5 відсотків матимуть усі, хто служив не менш як 36 місяців (із них мінімум 12 — бойові) чи не дослужив ці строки у зв’язку з пораненням, а також звільнені з полону.

Правом на іпотечний кредит на житло під три відсотки терміном до 20 років матимуть усі, хто служив не менш як 36 місяців (із них мінімум 24 — бойові), поранені, що продовжують службу, але мають право на звільнення, звільнені з полону, а також ті, хто не зміг продовжити військову службу через поранення.

Законопроект також вносить додатковий перелік підстав для демобілізації у зв’язку із закінченням строку служби, якщо військовий не висловлює бажання продовжувати військову службу:

у разі безперервної служби під час дії воєнного стану впродовж 36 місяців;

або протягом 18 місяців безперервної служби під час дії воєнного стану, з яких 12 місяців виконуючи бойові накази.

Окрім усього, ініціатор законопроекту пропонує передбачити право на пільгове розмитнення автомобілів для тих, хто проходив військову службу після 24.02.2022 р. Це право пропонується запровадити окремими законопроектами про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України.

Також «мотиваційний» законопроект пропонує встановити за державні кошти пожиттєве страхування життя та здоров’я у приватних установах для військових, що відслужили не менш як 36 місяців (із них мінімум 12 — бойові), а також для звільнених із полону. Дія страхування поширюватиметься і на членів родини військових.

Окремими пунктами законопроекту встановлюються мінімальні роз-міри пенсій особам з інвалідністю внаслідок проведення АТО на схо-ді України, ООС на сході України, збройної агресії проти України:

 I групи — 25 000 гривень

 II групи — 20 000 гривень

 III групи — 15 600 гривень

Що ж до призовників, які раніше не проходили військової служби, в законопроекті зазначено, що вони мають пройти обов’язковий курс базової загальновійськової підготовки, який триватиме не менш як три місяці і включатиме: тактико-стройові заняття (не менш як 30 відсотків від загальної тривалості курсу); тактичну медицину (не менш як 10 відсотків) і вогневу підготовку (не менш як 30 відсотків). Направлення у військову частину пропонується лише після здачі обо-в’язкового іспиту. В разі його невдалого результату доведеться пройти додаткове навчання до одного місяця.

Крім того, законодавчо пропонується запровадити механізми контролю за проходженням призовниками навчання. За неякісну підготовку захисників автор ініціативи пропонує вводити додаткову відповідальність для інструкторів та керівників навчальних центрів.

«Українців не можна щось змусити робити без їхньої власної волі. Це факт. Але українців можна і потрібно мотивувати. Тому, переконаний, треба змінювати вітчизняні підходи до мобілізації. Доведеться балансувати між системою примусу, яка існує зараз і яку хочуть посилити, та системою заохочень і мотивації захисників», — переконаний Роман Костенко.

Фото надано прес-службою партії «Голос».