Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 16 лютого.

Прем’єр-міністр наголосив, що уряд і Світовий банк провели переговори щодо потреб відновлення України. Під час діалогу було озвучено нову загальну суму для відбудови — 486 мільярдів доларів. На швидке відновлення необхідно 15 мільярдів доларів.

«Ми бачимо, що протягом останнього року потреби на відбудову продовжили зростати. Особливо зростання помітно в житловому секторі, де через дії ворога зруйновано чи пошкоджено 10% від усього фонду житла», — зауважив посадовець.

Водночас, за словами прем’єра, сукупні економічні, соціальні та інші втрати України на кінець 2023-го становлять майже 499 мільярдів доларів. Денис Шмигаль додав, що головним ресурсом для відбудови держави має стати конфіскація заморожених російських активів.

За словами прем’єра, торік держава відновила понад 37 тисяч об’єктів. Водночас Кабінет Міністрів створює умови для залучення приватних інвестицій, які дадуть змогу прискорити процес відбудови й трансформацію України на шляху до Європейського Союзу.

Нагадаємо.

Раніше Денис Шмигаль заявив, що відбудова України відбуватиметься за п’ятьма напрямами. Проте особливим пріоритетом у відновленні нашої держави має стати створення сильних проектних команд у регіонах та громадах.

За словами прем’єра, успішна відбудова має п’ять компонентів: стратегія, ресурси, інфраструктура реалізації, сильні проектні команди виконавців, формування коаліції відновлення із міжнародних партнерів, бізнесу, громадянського суспільства.

Тут доречно, мабуть, згадати слова Спеціального представника США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер, яка, виступаючи в межах зустрічей на Мюнхенській конференції з безпеки, відзначила «стійкість і активність» економіки України.

«Мені випала велика честь виступити на зборах Мюнхенської конференції з безпеки MSC24 у Townhall. Європейці вже зробили свою частину роботи, тепер наша черга очолити її. Оборонний сектор України — це можливість для зростання економіки країни та перемоги у війні», — наголосила посадовиця в соціальній мережі Х.

Пріцкер також повідомила про зустріч із київським міським головою Віталієм Кличком у Мюнхені.

«Економічна стійкість Києва надихає весь світ. Було дуже приємно зустрітися з Віталієм Кличком для обговорення зусиль щодо подальшого відновлення економіки та європейської інтеграції України», — написала посадовиця.

Погодьтеся, це не просто заяви, а ще одне підтвердження, що Україну не залишать сам на сам з жорстоким і підступним ворогом.

Тим часом в Україні знову подорожчала комуналка та електроенергія.

Про те, як змінились цифри у рахунках, інформує Держстат.

За даними відомства, загальне здорожчання комунальних послуг від липня 2022-го до липня 2023-го в Україні становило 14,7%. Першість тримає вартість електроенергії. Вона підвищилась на 69,7%.

Водночас здорожчали послуги з управління багатоквартирними будинками — на 2,7%, водопостачання — на 0,8%, каналізація — на 0,7%.

Вартість природного газу не змінилася. А гаряча вода та опалення здешевшали на 0,2%.

Насамкінець інформація від Пенсійного фонду України.

У відомстві показали, скільки грошей уже профінансовано на виплати за лютий. Про це інформує прес-служба ПФУ.

Так, станом на 16 лютого профінансовано на пенсійні виплати 40,4 мільярда гривень, у тому числі через АТ «Укрпошта» — 7,9 мільярда гривень, через уповноважені банки — 32,5 мільярда гривень.

На виплату житлових субсидій та пільг спрямували 4674,9 мільйона гривень.

На страхові виплати пішло 1993,7 мільйона гривень, у тому числі на оплату лікарняних — 915,5 мільйона гривень.

При цьому у лютому надано 655,0 тисяч послуг особам, які звернулися до органів Пенсійного фонду України.