Відповідна норма передбачена в нещодавно зареєстрованому в парламенті законопроекті «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання окремих адміністративних послуг громадянам України, у тому числі за кордоном» (№ 11017), авторства групи народних депутатів, серед яких, зокрема, Андрій Задорожний («СН»), Микита Потураєв («СН») та Ахтем Чийгоз («ЄС»).

Нині значна кількість українців вимушено перемістилися за кордон у зв’язку з військовим вторгненням держави-агресора на нашу територію. У країнах ЄС статус тимчасового захисту мають майже чотири мільйони українців. «Відповідно до Конституції, держава гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами. Водночас однією з основних проблем, з якими стикаються наші громадяни за кордоном, є оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Адже деякі українці переміщувались за кордон із населених пунктів, де велися бойові дії, і окремі їхні документи в багатьох випадках були втрачені, пошкоджені або знищені. У когось закінчується термін дії паспортних документів, в інших — діти досягли віку, з якого необхідно оформлювати паспорт», — зауважив Андрій Задорожний, нагадавши, що враховуючи велику кількість громадян України за кордоном, для зменшення навантаження на закордонні дипломатичні установи та забезпечення надання відповідних послуг на належному рівні уряд ухвалив постанову № 678 «Про реалізацію експериментального проекту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України, оформлення, обміну іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні, посвідки на постійне проживання під час їх перебування за межами України».

Цим документом відокремленим підрозділам державного підприємства, що належить до сфери управління Державної міграційної служби та є адміністратором Єдиного державного демографічного реєстру, надано можливість здійснювати прийняття документів для оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами країни. Цим правом уже скористалися понад 700 тисяч українців.

Враховуючи зазначене, є обґрунтовані підстави вважати, що відповідний експеримент є успішним та ефективним. Водночас беручи до уваги, що термін експериментального проекту завершується вже влітку цього року, а чисельність громадян України за кордоном залишається досить значною, вбачається необхідність закріплення відповідних норм на рівні закону, наголошується в пояснювальній записці до проекту.

Законопроектом також пропонується закріпити на постійній основі послугу щодо можливості одночасного оформлення паспортних документів (обміну паспорта громадянина України та паспорта/паспортів громадянина України для виїзду за кордон), яка реалізується відповідно до постанови КМ № 541. Однак дія цієї постанови також спливає влітку нинішнього року. Наразі послугою щодо одночасного оформлення документів станом на січень 2024 року скористалися 585 431 особа.

Автори законодавчої ініціативи наголошують також на тому, що Закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», передбачає, що паспорт громадянина України у формі картки оформлюється особам, які досягли 18-річного віку, на кожні 10 років, не враховує особливостей людей похилого віку.

«Для більшості з них прийти у відповідному віці до центрів надання адміністративних послуг чи сервісних служб надзвичайно важко, особливо у віддалених населених пунктах. Найбільш гостро ця проблема стосується громадян похилого віку, які проживають на тимчасово окупованих територіях України», — зазначили автори законопроекту. Тож, аби вирішити це питання, пропонують встановити безстроковий термін дії паспорта громадянина України у формі картки для осіб, які досягли 65 років.

Ще одним позитивним аспектом документа його автори назвали скорочення строків надання адміністративних послуг з термінового оформлення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи її спеціальний статус, з десяти робочих днів до семи.

Зрештою, народні депутати переконані: ухвалення законопроекту та реалізація його норм дозволить українцям отримати підтримку держави через вдосконалення системи надання адміністративних послуг, зокрема за кордоном.

Цифра

За інформацією Державної міграційної служби, з часу впровадження експериментального проекту з оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон через державне підприємство, що належить до сфери управління Державної міграційної служби, за кордоном оформлено:

— 188 570 паспортів громадянина України у формі ID-картки;

— 516 719 паспортів громадянина України для виїзду за кордон.