На цьому під час прес-конференції «Детінізація тютюнового ринку та результати євроінтеграційної акцизної політики в Україні» наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (на знімку).

За словами політика, нині перед державою стоять величезні виклики — наповнення державного бюджету, фінансування армії та збір податків. І одним із резервів, який може збільшувати державну казну, він назвав тютюновий ринок. Однак для цього його потрібно вивести з тіні.

Данило Гетманцев нагадав, що держава минулого року багато зробила для того, щоб «відбілити» ринок підакцизних товарів. Передусім це стосується палива, алкогольних напоїв. «Але щодо тютюну ми не можемо пишатися такими здобутками. Попри те, що минулого року бюджет було перевиконано на 13,7 відсотка від запланованих показників, дослідження, проведенні на ринку України, засвідчують, що 21,8 відсотка тютюну перебуває в тіні. Це рекордний показник за всю історію нашої незалежності», — наголосив депутат, додавши, що багато в чому винна війна. Але це жодним чином не виправдовує ні тіньовиків, ні правоохоронців, які, на жаль, не вживають заходів для подолання цієї проблеми.

За словами голови комітету, понад 70 відсотків нелегальної тютюнової продукції — це продукція з позначкою Duty Free або призначена для експорту.

«Комітет займає активну позицію щодо врегулювання ситуації на ринку тютюнових виробів, і минулого року ми вже заборонили виготовлення цигарок для Duty Free. Але залишилися інші схеми», — сказав він.

Серед таких схем депутат назвав імпорт: «Ми вважаємо, що десь половина нелегального тютюну, який продається в Україні, завозиться з інших країн. Цей ринок зріс, особливо у 2023 році». За словами парламентарія, часто фабрики ввозять ферментований тютюн під виглядом неферментованого, щоб потім списати частину цього тютюну і не сплачувати за нього податок.

Тож у цьому контексті Данило Гетманцев повідомив, що комітет уже рекомендував до другого читання законопроект № 9662, який визначає норми витрат для тютюнової продукції: на рівні 5 відсотків для виробників сигарет і 10 — для ферментаційних заводів.

«Це ті норми витрат, які не можуть бути перевищенні, бо подекуди вітчизняні виробники списують до 40 відсотків продукції, яка начебто зіпсувалась під час виготовлення. А насправді вся продукція продається в тіні», — сказав він.

Ще одна проблема — експорт тютюну. «Є окремі кримінальні справи, порушені БЕБ щодо факту незаконного вивезення цигарок за кордон. Але нас бентежить те, що всі ці справи не завершуються вироками і навіть підозри висуваються максимум водію, а не організаторам цих злочинних схем. Хоча, на нашу думку, їх встановити достатньо просто», — наголосив депутат.

Ще один проблемний аспект — виробництво всередині країни. «Ми бачимо, що податкове навантаження на тонну сировини в різних виробників є різним. Якщо доброчесні виробники сплачують в середньому 3—5 мільйонів гривень податків за одну тонну сировини, то недоброчесні — 160 тисяч гривень. Ця різниця свідчить про те, що виготовляють цигарки для нелегального ринку», — вважає голова комітету.

Але найголовніший напрям, де недопрацьовують правоохоронні органи, — це роздрібні мережі: «Не треба бути спеціалістом у цій галузі, щоб зрозуміти: безакцизні цигарки можна купити навіть у центрі Києва, не кажучи вже про інші міста та села України».

У контексті нелегальної торгівлі Данило Гетманцев акцентував увагу на низці регіонів, які допустили зменшення легальних обсягів торгівлі тютюновою продукцією. Це Волинська, Дніпропетровська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська та Чернівецька області. Якщо ситуацію в Запорізькій області, яка наближена до бойових дій, ще якось можна зрозуміти, бо важко здійснювати контроль, то чому таке відбувається в Чернівцях або Черкасах, не-зрозуміло, зауважив він.

«З 1 жовтня минулого року ми повернули штрафи за невикористання РРО (РРО — пристрій, призначений для реєстрації розрахункових операцій під час продажу товарів. — Ред.). Загалом ми бачимо істотне зростання кількості чеків, які вибиваються, та істотне зростання обсягу продукції товарів, які проходять через РРО. І лише в тютюновій галузі ми бачимо зменшення. Це свідчить лише про одне: тіньовий ринок тютюнових виробів зростає. Я переконаний, що розв’язати цю проблему можна, лише притягаючи до персональної відповідальності відповідальних правоохоронців. Бо всі ці кіоски працюють без ліцензій. І навіть податкова, якщо говорити про неї як про фіскальний орган, у межах своїх повноважень не може вжити заходів для припинення цієї діяльності, бо вона перебуває поза правовим полем. Це робота Нацполіції та БЕБ, і вони повинні її здійснити спільними зусиллями», — констатував Данило Гетманцев, додавши, що особи, відповідальні за ті чи інші регіони або напрями, мають нести персональну відповідальність.

Скриншот відео.