У ньому взяли участь активісти Революції Гідності, борці за незалежність України в XX столітті, журналісти та представник Українського інституту національної пам’яті.

«Десять років минуло від тих історичних подій Євромайдану, коли злочинна влада януковича намагалася силою знищити мирний протест українського народу, який відстоював своє право йти європейським шляхом. Було заплачено дуже високу ціну за свободу, гідність, демократичні цінності — людські життя», — наголосив Сергій Черняков, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Учасники круглого столу хвилиною мовчання вшанували Героїв Небесної Сотні та всіх загиблих захисників-воїнів, які віддали своє життя у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

«20 лютого 2014 року перемогла Революція Гідності. Україна в цей день вшановує Героїв Небесної Сотні. Саме тоді загинуло найбільше учасників Євромайдану від карателів злочинного режиму — 48 осіб. Серед них і наш земляк Андрій Мовчан, уродженець села Великі Осняки Ріпкинської селищної громади Чернігівського району Чернігівської області. Раніше, тобто 18 лютого, серед 20 загиблих Героїв віддав своє життя Василь Прохорський, уродженець села Щуча Гребля Дмитрівської територіальної громади Ніжинського району Чернігівської області. Віктор Орленко, який в той день отримав важке поранення в голову і помер влітку 2015 року, є уродженцем села Талалаївка Ніжинського району. Він став 107-м, останнім Героєм Небесної Сотні. Вони всі були першими загиблими Героями російсько-української війни, своїми життями врятували країну від поглинання російськими імперіалістами. Також варто пам’ятати, що 20 лютого 2014 року — перший день відкритої війни російського агресора проти України. І тоді першими на її захист стали саме активісти Революції Гідності, зокрема і наші земляки — активісти Євромайдану, Герої України (посмертно) Олег Міхнюк та Євген Лоскот. Пам’ятаємо! Перемагаємо!» — сказав Сергій Бутко, співробітник Українського інституту національної пам’яті.

«Так, ми перемогли злочинний проросійський режим януковича, вже десять років успішно б’ємося з російським агресором, який так і не зміг поневолити наш народ. Віримо в Перемогу! Думаємо про майбутнє, щоб наша країна зміцнила свої демократичні інститути, щоб запрацювали запобіжники від корупції та тяги до авторитаризму. Саме це і буде гарантом прискореного та успішного відновлення країни, її впевненого розвитку, добробуту. І рухівці теж у цьому мають взяти найактивнішу участь, як раніше на майданах і фронтах», — зауважив журналіст газети «Голос України» Василь Чепурний.

«Усе починалося з Майданів. Вибороли, вистояли, захищаємо від рашистів рідну країну. У цій боротьбі під час Революції Гідності та російсько-української війни, що триває, утвердилася, зміцнилася українська нація. Безповоротно», — зазначив Станіслав Т., військовослужбовець ЗСУ.

«Революція Гідності — це початок визвольної війни українського народу проти московських комунонацистів і їхніх посіпак, а її перші жертви — Герої Небесної Сотні.

Впевнений, що головним і надважким завданням після нашої військової Перемоги над рашистами є не тільки відновлення зруйнованої ворогом країни, а й побудова справді європейської демократичної держави Україна, контрольованої громадянським суспільством», — поділився своїми думками Сергій Соломаха, громадський діяч.

Він подарував свою книжку «Чернігівський Євромайдан. Хроніка, факти, спогади» Музею боротьби за відновлення незалежності України на Чернігівщині.

«Важливо доносити не тільки до українського суспільства, а також до громадськості інших країн правду про нашу країну, її боротьбу за свободу, гідність, незалежність, територіальну цілісність, демократію. Це ми, журналісти, робили в буремні часи Помаранчевої революції та Євромайдану, робимо і тепер усе, щоб мобілізувати та збільшити підтримку і допомогу вільного світу Україні у війні з російським агресором», — повідомив Олег Головатенко, директор телерадіокомпанії SVOBODA.FM, який у форматі онлайн із Литви взяв участь у заході.

«Наша сім’я одразу і без вагань взяла участь у Революції Гідності. Мій чоловік зі зброєю в руках тепер захищає незалежну та демократичну країну, а я — волонтер. Маємо розуміти, що альтернати немає. Інакше рашисти знищать Україну й нас, українців, саме за те, що ми українці. Працюємо на Перемогу!» — зауважила Ірина Черенько, голова правління громадської організації «Центр «Апельсин».

«Подався я до Чернігова, адже хотів бути корисним на тамтешньому Євромайдані. Одразу записався в списки самооборони. Найбільше з тих часів запам’яталися прості люди, які, незважаючи на сильні морози, за велінням серця приходили на Євромайдан, щоб висловити свою громадянську й політичну позицію. Це були різні люди, яких я ніколи до того не бачив і не знав», — поділився спогадом Микола Шкарупа, депутат Ніжинської районної ради Чернігівської області.

Чернігів.

Фото Сергія ЧЕРНЯКОВА.