Студентка 4 курсу Діана Гаврушко.

НУБіП виступає лідером з підготовки фахівців для агропромислового комплексу нашої держави, а господарство є своєрідним полігоном для практичного навчання: має у користуванні на Київщині трохи більше 1000 га орних земель і, звісно, використовує у своїй роботі наукові підходи.

Головний зоотехнік Юлія Любінецька забезпечує виробничий процес на фермі. У її підпорядкуванні майже 500 голів великої рогатої худоби різного віку, з них 200 дійних корів.

До всього треба докласти старання, вміння, серце. Ця робота вимагає постійної участі, до того ж — цілодобово.

Колектив спеціалістів на фермі невеликий, але відповідальний. Кажуть: не можемо нині, у воєнний час, працювати погано. Видоєне молоко реалізується на Брусилівський маслозавод, що на Житомирщині, але закупівельна ціна на нього — лише 15,2 гривні за літр, тобто майже на рівні собівартості. Тільки завдяки надходженню коштів від рослинництва, які, до речі, також останні два роки просідають, вдається оновлювати матеріально-технічну базу. Сільгосппідприємство як державна установа не може розраховувати на бюджетну підтримку, передбачену для невеликих, зокрема фермерських, господарств. Отже, не обійтися без ферми, бо вона в тому числі забезпечує практичну підготовку студентів, хоча дохідність її зовсім незначна. Для таких агроформувань необхідна продумана державна політика, щоб галузь розвивалася.

Коли ми відвідували це господарство, викладачі кафедри технологій виробництва молока та м’яса доценти Дмитро Носевич та Тетяна Антонюк проводили виїзне заняття для студентів 4-го курсу факультету тваринництва і водних біоресурсів. Досвідчені наставники знайомили студентів з особливостями утримання телят у молочний період. Слухачі опановували й правила контролю якості годівлі корів та технології машинного доїння, первинного оброблення молока та його оцінювання. Своїм досвідом поділилася доярка Людмила Кузьміна, котра зрання за будь-якої погоди поспішає на молочнотоварну ферму.

Проведення таких виїзних занять підвищує інтерес студентів до обраної спеціальності. Вони здобувають також певні практичні навички та підкріплюють теоретичні знання з виробництва продукції скотарства, що сприяє підвищенню рівня фахівців, яких готують у НУБіП.

Як зазначає ректор університету Станіслав Ніколаєнко, основним завданням є підтримка обороноздатності країни, допомога Збройним Силам України, збереження колективу та підготовка високопрофесійних спеціалістів для аграрної галузі. За роки війни НУБіП спрямував на потреби військових понад 42 млн грн, з них навчально-дослідні господарства — 11,6 мільйона.


Ректор університету Станіслав Ніколаєнко на практичних заняттях студентів.
 


Особливості утримання телят у молочний період.


Доярка Людмила Кузьміна.
 

Телятниця Наталія Хоменко.
 

Доцент Дмитро Носевич.
 

Головний зоотехнік Юлія Любінецька.
 


Тракторист Віктор Гербут.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.