Про це розповів перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький  під час відкриття виставки  "Природа і культура: обличчя української ідентичності".

Представлені роботи покликані привернути увагу до проблеми і нагадати, що наша культура та ідентичність формувалися в тісній взаємодії з природою. Експозиція організована Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів у партнерстві з Музеєм Івана Гончара, фондом WWF-Україна та проєктом з оцінки шкоди довкіллю ПРООН в Україні за підтримки уряду Швеції, а також проєктом APENA 3, що фінансується Європейським Союзом.

"Два роки повномасштабної війни, десять років загалом триває війна, яку веде російська федерація проти нашої країни. В цей час знищуються унікальні природо-заповідні території, – констатував Олександр Краснолуцький. – Збитки, яких завдала ця жорстока війна нашим природоохоронним територіям, сягають понад 7,2 млрд грн. Це ми говоримо тільки про ті збитки, які зараз можемо оцінити. Без урахування унікальних національних природних парків, які перебувають в окупації, де ситуація невідома".

Ідеться, зокрема, про Джарилгацький національний природний парк та окупований з першого дня повномасштабного вторгнення біосферний заповідник "Асканія Нова" на Херсонщині, а також про національний природний парк "Меотида", розташований в Донецькій області поряд зі знищеним росіянами  Маріуполем.

"Великі території пошкоджені, – наголосив  Олександр Краснолуцький. – Відомі факти, що на Джарилгачі, а це унікальний острів, російські війська копали окопи і влаштовували сафарі на тварин. Є інформація про те, що з "Асканії Нової" вивозили коней Пржевальського, які перебувають під дією CITES (Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення. - Авт.). Відповідно має надаватися дозвіл органом CITES на вивезення чи ввезення таких тварин з однієї країни в іншу. Це все – порушення природоохоронних конвенцій, учасником яких є також росія. І ми зверталися до секретаріатів цих конвенцій і тепер чекаємо рішення". 

Справжні збитки можна оцінити лише після деокупації цих територій, і вони будуть набагато масштабнішими. "На жаль, ми можемо втратити  певні ендемічні види наших представників рослинного і тваринного світу, і це непоправна втрата не тільки для України, а й для всього світу", додає заступник міністра.

Після підриву окупантами Каховської  ГЕС були затоплені три національні природні парки (зокрема Нижньодніпровській і Кам'янецька Січ), які створювалися для того, щоб оберігати ті види тваринного і рослинного світу, які занесені до Червоної книги і перебувають на межі зникнення. "Є певні види тварин і рослин, які представлені тільки в цих степових зонах, – зазначає Олександр Краснолуцький. – За пронозами науковців, є види, які ми могли втратити назавжди. Підтвердити чи спростувати це зможемо тільки після того, як деокупуємо наші території і проведемо дослідження. У тих районах, які вже звільнені, але тривають активні бойові дії, тому там теж неможливо їх проводити".

Як повідомлялося раніше, Міндовкілля спрямувало листи (ноти) до секретаріатів Бернської, Рамсарської, Боннської Конвенцій, Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES), а також до Секретаріату Міжнародного союзу охорони природи та до Національної комісії у справах ЮНЕСКО, щоб надати розголосу діям агресора, залучити міжнародну спільноту до розв'язання проблеми та домогтися справедливого покарання для рф.

Загальна шкода довкіллю через бойові дії вже сягнула 2,2 трлн гривень.