Про це повідомив у соцмережах голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Мешканці прифронтових територій зможуть замовляти ліки через контакт-центр і отримувати у відділеннях «Укрпошти».

— Відповідна нормативно-правова база для проекту була впроваджена законопроектом нашого комітету, — нагадав Михайло Радуцький.

За його словами, нині понад 20 тисяч сіл в Україні не мають аптечних пунктів, тож за ліками першої необхідності мешканцям доводиться вирушати до сусіднього чи навіть більш віддаленого населеного пункту. Загалом у селах працює приблизно 5,7 тисячі аптек.

— Забезпечення українців доступними та якісними ліками — один із пріоритетів роботи команди Президента, — наголосив Михайло Радуцький. — Щоб збільшити доступність ліків на прифронтових територіях та у сільській місцевості, уряд знизив вимоги до відкриття аптек у селах, дозволив працювати мобільним аптечним пунктам, у повному обсязі фінансує програму «Доступні ліки», за якою можна отримати безплатно або з частковою доплатою медпрепарати для лікування хронічних захворювань.

У 2020 році Верховна Рада ухвалила розроблений профільним комітетом закон щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Зокрема, встановила перелік основних вимог для зберігання, відпуску, перевезення та продажу ліків, а також обов’язки для ліцензованого поштового оператора. Цей закон створив передумови для старту пілотного проекту «Укрпошти».

«Через пошту можна замовити майже 10 тис. найменувань лікарських засобів, що відпускаються без рецепта, 515 лікарських засобів за програмою «Доступні ліки» за призначенням лікаря», — підсумував Михайло Радуцький.

Алгоритм замовлення такий: треба зателефонувати за номером 0 800 300 545 та виконувати вказівки у голосовому меню. Замовлення спакують та надішлють за послугою «Укрпошта Експрес» до найближчого відділення.

Відстежити відправлення можна на сайті, у мобільному застосунку та через чат-бот у месенджерах. Для перевірки правильності комплектації замовлення передбачено огляд при врученні посилки. Доставка безплатна.