Демографічна катастрофа

 Економічний удар

 Культурний геноцид

Населення України скоротилося за два роки повномасштабної війни з 42 мільйонів осіб до 35, вважають в Інституті демографії та проблем якості життя.

Про це виданню DW розповів заступник директора Інституту демографії та проблем якості життя Олександр Гладун.

Під час великої війни звучать дедалі песимістичніші оцінки щодо майбутньої чисельності населення України. За словами посадовця, це приблизно співставно з даними щодо майже 6,5 мільйона українських біженців за кордоном, які наводить Управління верховного комісара ООН у справах біженців.

Різке скорочення рівня народжуваності — у 2023 році народилося на 9% менше дітей, ніж за перший рік вторгнення, та на 31,5% менше, ніж у 2021 році — Гладун пояснив, зокрема, меншою кількістю включених до статистики областей через окупацію.

Водночас демограф зазначив, що падіння рівня народжуваності в умовах війни є природним, але така тенденція може призвести до того, що у 2035—2037 роках частка вікової групи населення до 18 років становитиме 12—15 процентів порівняно з 25 відсотками, зафіксованими в 1993 році.

«Це означає, що з їх переходом у репродуктивний вік у наступному поколінні народиться ще менше дітей. Відповідно в наступному — ще менше», — додав посадовець.

Щодо смертності в Україні, за словами Гладуна, вона зростає не лише через загибель людей унаслідок бойових дій, а й унаслідок зниження рівня медичного обслуговування та збільшення рівня летальності через серцево-судинні захворювання під впливом стресу.

Що не кажіть, а висновок з усього сказаного вище напрошується сумний і маловтішний: війна в Україні може призвести до демографічної катастрофи.

Через блокаду польського кордону Україна недоотримала приблизно 8 мільярдів гривень митних платежів, за рахунок яких зараз фінансує ЗСУ. Про це повідомив народний депутат від партії «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі.

Крім військових страждають і цивільні. Наслідком блокади кордону є подорожчання та затримки із постачанням усіх імпортних товарів, які найбільше ввозилися в Україну автомобільними шляхами з польського напрямку.

Найважливішим таким товаром є автогаз. На польський напрямок припадало 60 відсотків імпорту автогазу в Україну. За словами експертів, блокада може призвести до подорожчання пального на українських заправках на чверть.

Аналітики зазначають, що нині вартість автогазу на АЗС підскочила на 2,5 гривні. На заправках за літр просять 28—28,5 гривні. За словами експертів, відбувся різкий стрибок, тому ціни надалі зростатимуть повільніше.

«Учасники ринку впевнені, що у разі продовження блокади ціна на пальне може підскочити до 33 гривень за літр. Аналітики не виключають і березневого дефіциту пального на українських автозаправках...

Ми зараз армію фінансуємо за рахунок податків і митних платежів. Це гроші, які не просто забрали з бюджету, а забрали у армії», — наголосив Ярослав Железняк.

Ще одне підтвердження тому, що війна негативно впливає на економіку України, а блокада польського кордону лише посилює цю проблему.

Втрати в секторі культури та туризму України включно з недоотриманим доходом становили 19,6 мільярда доларів. Це підрахунки з тих територій, які контролюються Україною та були деокуповані.

Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на конференції «Об’єднані заради справедливості. Об’єднані заради збереження культурної спадщини».

Найбільше від російських атак на культурну спадщину страждають Харківщина, Донецька та Одеська області. Загалом цілями росіян стали понад 900 об’єктів історії та культури.

Крім того, під тимчасовою окупацією перебуває понад 20 тисяч пам’яток культури національного та місцевого значення.

Прем’єр додав, що на довгострокове відновлення пошкодженого та зруйнованого потрібно 8,9 мільярда доларів.

Як бачимо, росія веде війну не лише з українським народом, а й з його культурною спадщиною.

Тож пам’ятаймо, що війна — це не лише втрати на полі бою, а й руйнування майбутнього. Вона негативно впливає на демографічну ситуацію, економіку, культуру України.

Але тримаймося й переможемо!