На цьому під час щорічної прес-кон-ференції наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль (на знімку).

Відзначивши важливість збереження в умовах повномасштабного вторгнення макрофінансової стабільності в країні, глава уряду підкреслив, що кожна сплачена українським бізнесом та громадянином гривня йде на безпеку та оборону, а решта напрямів фінансуються з допомогою міжнародних партнерів. Зокрема, за два попередні роки було залучено 75 мільярдів доларів зовнішньої допомоги, а цього року планується отримати щонайменше 37 мільярдів доларів.

У цьому контексті Д. Шмигаль наголосив на важливості вже нинішнього року почати використовувати доходи від заморожених майже 300 мільярдів євро російських активів.

«Допомога партнерів — надзвичайно важливий інструмент, але ми потребуємо передбачуваності та стабільності незалежно від часу, незалежно від політичних коливань, електоральних циклів, які будуть у світі. Відповідно конфіскація російських активів має стати надійним джерелом підтримки нашої держави і фінансування нашого відновлення», — зазначив він, додавши, що у більшості партнерів уже є повна готовність до використання доходів від заморожених російських активів, але нас цікавить конфіскація, бо це агресор має заплатити за злочини.

Коментуючи економічну ситуацію в країні, прем’єр нагадав, що минулого року зростання ВВП становило 5,7 відсотка, що більше, ніж прогнозувалося, а цьогоріч воно очікується на рівні п’яти відсотків. На його думку, цьому сприяє те, що понад 90 відсотків українських підприємств відновили свою роботу.

«Уряд докладає значних зусиль для того, щоб підтримати бізнес та економіку. Десятки мільярдів закладено в бюджет. Зараз уже прописана частина програм, частина ще в роботі, для підтримки сфери розвитку бізнесу, індустрій, виробництв, економіки», — зазначив прем’єр.

З урахуванням проблем на західному кордоні, велике значення для розвитку економіки має розблокування морського коридору, адже ним  уже експортовано майже 30 мільйонів тонн продукції. Зокрема, вантажообіг через дунайські порти, де відкрито понад 20 нових точок перевалки, порівняно із 2021 роком зріс майже на 600 відсотків.

Тож з огляду на те, що зараз майже 90 відсотків аграрного експорту України йде морем, Д. Шмигаль назвав блокування кордону польськими фермерами необґрунтованим та нагадав, що наша держава запропонувала Польщі план із п’яти чітких кроків, щоб врегулювати це питання.

Прем’єр також повідомив, що планується зміна формату роботи урядових інституцій. «Ми хочемо скоротити кількість міністерств на третину та скоротити кількість державних службовців. Ми вже почали це робити — в цьому році скорочено 20 тисяч вакансій державної служби. Працюємо над створенням потужного Центру уряду», — зазначив він, додавши, що за цим задумом у міністерствах мають працювати невелика кількість високо-
кваліфікованих спеціалістів, які будуть формувати державну політику, а Центр уряду надаватиме підтримку в кадровій, бухгалтерсько-фінансовій, юридичній сферах.

«Також Центр уряду має швидко і якісно готувати документи, які потрібні для того чи іншого міністерства в частині постанов, розпоряджень. Тобто всі допоміжні адміністративні функції мають бути зосередженні в єдиному місці. А міністерства будуть потужними центрами розробки політики та аналітики», — зауважив Д. Шмигаль, додавши, що нині також триває робота над запровадженням сучасної системи управління людськими ресурсами в державних органах, яку можна назвати «Дією» для держслужбовців.

Водночас Прем’єр повідомив, що уряд планує вдосконалити систему бронювання та зробити її більш справедливою. За його словами, пріоритетними для бронювання будуть

працівники підприємств, що:

забезпечують життєдіяльність країни;

належать до критичних галузей економіки;

несуть вагоме податкове навантаження;

отримують офіційну зарплату на рівні середньої або вище середньої по галузі.

«Усі громадяни мають або захищати державу, або працювати та наповнювати держбюджет. Для того, щоб оборона була ефективною, щонайменше восьмеро працюючих повинні забезпечувати одного захисника», — наголосив прем’єр.

Фото: kmu.gov.ua