Думка одеситів сьогодні однозначна: найавторитетнішими, найчеснішими, найоперативнішими та найпрофесійнішиими джерелами інформації в умовах повномасштабного вторгненні росії в Україну є Об’єднаний координаційний пресцентр Сил оборони півдня України, її керівниця полковник Наталя Гуменюк і газета «Вечерняя Одесса» (редактор Олег Суслов). Буквально за тиждень після початку великої війни вони стали поширювати правдиву й найбільш важливу інформацію, в якій не було жодної краплини неправди, про події на фронтах. 

Наталя Гуменюк за пропозицією командувача військами оперативного командування «Південь» генерал-майора Андрія Ковальчука очолила Об’єднаний пресцентр. Генерал Андрій Ковальчук тоді висловив побажання, щоб інформаційний фронт допомагав реальному фронту. Сьогодні в Об’єднаний пресцентр охоплює територію Одеської, Миколаївської, Херсонської, Кіровоградської областей і південні райони Дніпропетровської області (Криворізький та Нікопольський райони), АР Крим.

Штатна структура Об’єднаного пресцентру формувалася в умовах бойової обстановки, і сьогодні до складу центру входять представники пресслужб армії, Держприкордонслужби, Нацгвардії, Нацполіції, ДСНС, СБУ, Тероборони, обласних військових адміністрацій. Не буде військової таємниці сказати, що загалом в Об’єднаному пресцентрі сьогодні працюють майже 30 людей, якими керує Наталя Гуменюк. І одразу зазначимо: місце його дислокації невідоме з різних причин. Через до-тримання військової таємниці й тому, що його не існує. Уся робота Об’єднаного пресцентру ведеться й координується у віртуальному режимі. Що, до речі, помітно з оперативності підготовки матеріалів. Інформаційний опір, який організує Об’єднаний пресцентр, складається з декількох аспектів. По-перше, головний і, можна сказати, стратегічний напрям полягає в тому, що люди дізнаються інформацію про бойові дії в регіонах, про які йшлося вище, з перших, як мовиться, вуст. По-друге, спеціалізовані пресцентри, йдеться про СБУ, Нацполіцію, ОВА тощо, наповнюють виступи пресцентру деталями, інтерв’ю з учасниками бойових дій, прямими включеннями з ділянок фронту. Об’єднаний пресцентр уважно стежить та аналізує інформацію, яка з’являється в ЗМІ та Інтернеті від різних блогерів. Не будемо приховувати, зустрічається брехня, бажання прикрасити або, навпаки, дати негативну інформацію. Сьогодні з’явилося чимало блогерів, які стали військовими «експертами», і військових експертів, які вважають себе блогерами й дають оцінку діям Збройних Сил України. Із джерел Об’єднаного пресцентру отримують інформацію ЗМІ Саудівської Аравії, Туреччини, Великої Британії та США.

Інформація Об’єднаного пресцентру активно поширюється одеськими телеканалами, що значно збільшує їх аудиторію, а сама Наталя Гуменюк стала однією із найпопулярніших жінок міста Одеси. Бійці інформаційного фронту сьогодні на передовій інформаційної війни працюють, як пальці, стиснуті в кулак. І це справді так.

Чому в одеситів з’явилося таке відчуття абсолютної довіри до Об’єднаного пресцентру півдня України? Тому що за два роки вони жодного разу не допустили похибок у своїй роботі, були оперативними, чесними і не намагалися видавати бажане за дійсне. У роботі пресцентру, звісно, є й проблемні питання. А як без них? Але його працівники постійно відчувають підтримку Міноборони, Генерального штабу й командувача військ оперативного командування «Південь» генерал-майора Андрія Ковальчука.

Ну і про трьох «Ольг» у родині Гуменюк. Її маму та доньку кличуть Ольгами, а полковник Наталя Гуменюк Указом Президента України від 12.09.2022 р. нагороджена орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня. «Жіночий» орден за досягнення у військовій сфері — мотивування дуже рідкісне, але Наталя Гуменюк цей орден заслужила. І так думають усі одесити.

Одеська область.

Фото надано автором.

Кожен рядок — крапелька крові

«Вечерняя Одесса», редактором якої є Олег Суслов, — на сьогоднішній день єдина в обласному центрі газета, яка в кожному номері публікує інформаційні повідомлення про кожен день повномасштабного вторгнення росії в Україну. 

Пояснюючи це рішення, Олег Суслов сказав мені, що кожен день війни — це крапелька крові, й забувати про це не можна. У найпопулярнішій в Одесі газеті чудово розуміють, що публікація інформаційної хроніки про бойові дії — це найпотужніший удар по інформаційній агресії Росії. Газета серед перших опублікувала матеріал про битву за острів Зміїний, пише про повернення з полону жителів регіону, про інте-
грацію ветеранів у мирне життя, про родини загиблих, про гуманітарну допомогу, яку їм надають. До слова, ця позиція «Вечерней Одессы» була високо оцінена читачами міста — почав збільшуватись її тираж.

І наостанок. Четвертого лютого над Одесою заграла кольорами веселка. У лютому веселка в Одесі — надзвичайне погодне явище. Це була веселка нашої Перемоги.