За словами директора департаменту агропромислового розвитку ОВА Олександра Маслака, порівняно з попереднім роком площі, відведені під вирощування сільськогосподарських культур, скоротяться в регіоні на 5% і становитимуть 1 млн 25 га. До повномасштабного вторгнення цей показник сягав понад 1,2 млн га, тож втрачено приблизно 200 тис. га ріллі.

Уже третій рік поспіль поля недосіватимуть через смертельну небезпеку для людей, котрі мали б там працювати. Проблема особливо актуальна для прикордонних громад Сумщини: два сезони поспіль там не збирали весь урожай з ланів, бо це коштувало механізаторам життя.

Співробітник управління оборонної роботи обласної військової адміністрації Михайло Криворотенко поінформував, що цьогоріч у лютому порівняно з лютим 2023-го ворожі обстріли прикордонних громад Сумщини почастішали учетверо. Загалом протягом попереднього місяця рашисти обстріляли область 1093 рази, внаслідок чого загинуло 16 цивільних жителів. Пошкоджень, руйнувань або повного знищення зазнали 37 об’єктів сільськогосподарського виробництва. І це — лише за один місяць. У багатьох випадках не виникало сумнівів — ворог спеціально б’є по аграрному сектору, щоб спричинити продовольчі проблеми та завдати економічних збитків.

Попри перешкоди сільгоспвиробники Сумщини і надалі отримуватимуть високі врожаї і годуватимуть не лише земляків, а й співвітчизників та зарубіжних споживачів. Олександр Маслак переконаний, що цього року в області буде вирощено не менш як 3,4 млн тонн зерна, а також 1,1 млн тонн олійного насіння. Цієї кількості збіжжя вистачить, щоб задовольнити не лише внутрішні потреби, а й відвантажити значні його обсяги на експорт.

Держава, запевнив директор департаменту агропромислового розвитку ОВА, і надалі надаватиме сільгоспвиробникам допомогу. Долучаться до цього і міжнародні організації. Дрібні землекористувачі та землевласники можуть розраховувати на істотну фінансову підтримку. Ті з них, хто має в обробітку до 120 га ріллі, отримають на кожен гектар 4 тис. грн безповоротної допомоги. Механізм фінансової підтримки має запрацювати вже у травні. Є й інші новини, приємні для сільгоспвиробників. Запускається державна програма, якою передбачена компенсація 25% вартості придбаної аграріями техніки. Це дуже важливо, адже чимало сільськогосподарських машин було знищено окупантами під час артилерійських обстрілів та від наїзду на міни. Єдина умова: техніка, яка купується, має бути вітчизняного виробництва.

Сумська область.