Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому євроінтеграційний законопроект № 10373, який встановлює відповідальність за незаконне лобіювання. Зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення у сфері лобіювання підтримали 290 народних депутатів.

Адміністративним порушенням вважатиметься лобіювання без реєстрації, неподання або несвоєчасне подання звіту, дії в умовах конфлікту інтересів. У цій сфері більше повноважень отримали працівники Національного агентства з питань запобігання корупції.

Нагадаємо, наприкінці лютого парламент ухвалив закон про лобізм, який легалізує цей ринок в Україні за міжнародними стандартами. Ухвалення цього закону було однією з вимог Єврокомісії для відкриття переговорів про вступ України до ЄС.

«Це важливий крок у формуванні прозорості влади, виконання Антикорупційної стратегії на 2021—2025 роки та надзвичайно важливий документ у напрямку європейської інтеграції. На унормуванні процесу лобіювання наполягали наші європейські партнери, зокрема з GRECO (орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу)», — прокоментувала ухвалене рішення народна депутатка, голова Комітету з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

В цілому 296 голосами ухвалено й законопроект № 10313 про соціальний захист військовослужбовців та поліцейських. Документ передбачає, що військові та правоохоронці матимуть такі самі права на свободу слова у соцмережах, як інші громадяни. Але поширювати дані про військові об’єкти, підрозділи та іншу інформацію, що є воєнною таємницею, заборонено.

Також військові зможуть лікуватися до 12 місяців, зокрема за кордоном, без необхідності через чотири місяці проходити військово-лікарську комісію. Захисник зможе взяти відпустку при народженні дитини та отримати звільнення для догляду за хворою дитиною до 14 років.

Крім того, передбачено, що представники російської православної церкви більше не зможуть бути військовими капеланами. Ці посади у підрозділах Сил оборони матимуть право заміщати цивільні.

У документі також зафіксовано право поліцейських на разову грошову допомогу у разі загибелі.

Ще один підтриманий законопроект — «Про публічні закупівлі» щодо договорів керованого доступу (№ 9428) — розв’язує проблему закупівлі інноваційних ліків для хворих на рідкісні недуги. Наприклад, препарату «Еврісді» для лікування дітей зі спинальною м’язовою атрофією. Такі ліки держава купує за договорами керованого доступу — через прямі угоди між МОЗ та виробником. За — 299 голосів.

«Закон дозволяє на постійній основі закуповувати інноваційні препарати за механізмом договорів керованого доступу. Із 2022 року за зниженою ціною придбано 11 медичних препаратів для лікування рідкісних захворювань.

Але термін використання цього інструменту закупівель був обмежений 2023 роком. Тепер парламент дозволив і надалі проводити такі закупівлі», — пояснив народний депутат, голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Парламентарії в цілому ухвалили проект закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо посилення ефективності функціонування інституту службових осіб, відповідальних за перебування затриманих та осіб, взятих під варту (№ 9088). Він стосується забезпечення прав і свобод громадян, затриманих правоохоронними органами та взятих під варту. Службові особи, відповідальні за затриманих, входитимуть до штату відповідного органу й будуть підпорядковуватися його керівнику, а не керівникам слідчих підрозділів. Законопроект забороняє призначати дізнавачів відповідальними за перебування затриманих. Його підтримали 300 народних депутатів.

Роботу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб має покращити законопроект про внесення змін до Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» щодо вдосконалення діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (№ 9667-1) — його в цілому підтримав 271 парламентарій. Документ уточнює правила участі банків у системі гарантування вкладів, визначає, як Фонд має реагувати, коли учасники порушують правила, вдосконалює процедуру задоволення вимог вкладників і кредиторів банків.

Насамкінець парламентарії підтримали проект постанови № 9118 щодо повноважень Запорізької обласної військової адміністрації. Оскільки обласна рада не може зібратися два роки, то парламент на період дії воєнного стану передав її повноваження Запорізькій ОВА.


Сергій Іонушас.
 


Під час засідання.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.