Чи завжди професійно підходить влада до управління фінансовими ресурсами громади? На ці та інші питання намагалися дати відповідь миколаївські ревізори під час державного фінансового аудиту бюджету територіальної громади міста Первомайська Миколаївської області, проведеного за 2020-2022 роки.

Аудитори проаналізували основні соціально-економічні показники територіальної громади, фінансову звітність, управлінські рішення щодо формування та виконання бюджету. Результати заходів державного фінансового контролю засвідчили низку порушень і недоліків.

Підняти гроші «з землі»

Місцевим бюджетом недоотримано доходів на загальну суму 6,9 мільйона гривень. Тому фахівці-аудитори рекомендували врегулювати низку земельних питань. Передусім варто внести зміни до договорів оренди земельних ділянок. Також треба привести ставки орендної плати відповідно до рішення органу місцевого самоврядування.

До речі, у разі передачі в оренду семи об’єктів комунального майна доходи громади зросли б на 390 тисяч гривень. В управлінні житлово-комунального господарства встановлено завищення вартості й обсягів ремонтно-будівельних робіт на суму 2,8 мільйона гривень.

Крім цього, окремі підрядники не виконали своїх зобов’язань. Санкції до них не застосовувались. Так, один з підрядників не в повному обсязі виконав будівельні роботи з облаштування водоскидних споруд кошторисною вартістю 872,6 тисячі гривень.

Неефективно витрачено кошти громади на реконструкцію очисних споруд на суму 14,2 мільйона гривень, адже досить тривалий час на складі зберігається застаріле обладнання. До того ж на балансі перебувала неактуальна проектно-кошторисна документація на 1,8 мільйона гривень, виготовлена кілька років тому. Отже, витрачено кошти на документацію, яка внаслідок законодавчих змін уже непридатна для використання.

«Зекономили» на навчанні та харчуванні

«Аби утримувати у належний спосіб кожен заклад/установу, необхідна усвідомлена відповідальність перед громадою і платниками податків. Загальновідомо, що бухгалтерський облік — це не тільки звітність, а й підґрунтя для прийняття управлінських рішень», — зазначає начальник управління Південного офісу Держаудитслужби в Миколаївській області Денис Яковлєв.

Натомість у Первомайському ліцеї «Ерудит» у навчально-виховному процесі не застосовували інтерактивну дошку, отриману в межах надання державної підтримки дітям з особливими освітніми потребами. Окрім того, жарочна та пекарська шафи зберігалися нерозпакованими з часу отримання у 2020 році. Як і багатофункціональний пристрій для потреб діловодства. За реконструкцію приміщень у завищених обсягах сплачено майже 219 тисяч гривень під створення інклюзивно-ресурсного центру. З міського бюджету профінансовано мільйони гривень на утримання додаткових класів.

А в управлінні культури, національностей, релігії, молоді виявлено факти безпідставної виплати зарплати працівникам на суму 2,2 мільйона гривень.

Аудитори ретельно дослідили видатки, спрямовані на забезпечення харчування молодого покоління. Підраховано, що у 2020—2021 роках учнями загальноосвітніх закладів спожито харчових продуктів на загальну суму 3,8 мільйона гривень. Причому в дошкільних закладах виконання натуральних харчових норм становить по молоку лише на 60%, соку — 43%, яйцях — 57%. Раціон дитячого харчування був незбалансованим. Переважало харчування з надмірним споживанням дітлахами страв з борошна, круп, олії та картоплі.

Водночас частину коштів на харчування спрямовано на приховане кредитування суб’єктів господарювання, котрі накопичили харчові продукти. Інвентаризація показала нестачу харчових продуктів на загальну суму понад 355 тисяч гривень. Загалом було неефективно використано кошти на понад 11,9 мільйона гривень шляхом накопичення залишків харчових продуктів на зберіганні.

У розрахунках до кошторисів наявні залишки відсутні. Тобто не враховано об’єктивну потребу в коштах при визначенні обсягів видатків, виходячи з виробничих показників і контингентів установ.

Щоб цифри складалися легко

За висновками аудиту, проведеного на засадах об’єктивності і неупередженості, надано низку пропозицій для усунення виявлених порушень та недоліків, запобігання їм у подальшому.

«Наші фахівці розробили і надали конкретні пропозиції та рекомендації заради усунення недоліків. Виконавчий комітет Первомайської міської ради розглянув матеріали державного фінансового аудиту та ухвалив відповідні розпорядчі документи. Ми рекомендували складати реальні проєкти рішень про бюджет, вносити бюджетні зміни, виходячи з реалістичних прогнозних доходів та видатків, не допускаючи створення передумов для «штучного» перевиконання та/або недовиконання затверджених планових показників», — повідомив Денис Яковлєв.

Відтепер у рішенні виконкому буде вказано про реальну потребу розпорядників бюджетних коштів у необхідному фінансуванні. І під час складання бюджету, і при внесенні змін до нього. Розпорядники бюджетних коштів мають інформувати про усунення порушень управління Південного офісу Держаудитслужби. Безумовно, висновки миколаївських фахівців допоможуть ефективніше використати наявні ресурси Первомайської міської територіальної громади.

Миколаївська область.