На знімку: народний депутат України В’ячеслав Рубльов (праворуч) і депутат облради Анатолій Вітів добре обізнані з проблемами Зимненського і Низкиницького монастирів, а також Свято-Успенського собору у Володимирі та готові посприяти їх розв’язанню.

У прийнятому сесією зверненні зазначається, що, прикриваючись статусом духовних осіб і свободою віросповідання, у стінах храмів та монастирів упц мп кремлівська агентура в рясах десятиліттями наполегливо й цілеспрямовано плекає розкольницьку, антиукраїнську та антидержавницьку підривну діяльність.

«Здавалося, задокументовані правоохоронцями під час повномасштабної війни численні докази сприяння упц мп окупантам переконали законодавців, що релігійні організації з центром у країні-агресорці повинні не перейменовуватися, а припинити своє існування. На справедливу вимогу свідомої частини українського суспільства в жовтні 2023 року Верховна Рада в першому читанні схвалила законопроект, що мав би покласти край діяльності російської церкви в Україні.

Та поки парламент зволікає з остаточною законодавчою забороною упц мп, служителі української філії російської церкви і надалі безперешкодно чинять духовну окупацію, зводять нові храми, безкарно зомбують вірян, відмовляються відспівувати загиблих героїв, виправдовують війну. Це викликає справедливе обурення і глибоке несприйняття національно вмотивованої частини українського суспільства, спантеличує міжнародних партнерів, підриває обороноздатність країни та загрожує національній безпеці держави.

Тож ми, депутати Волинської обласної ради, вкотре звертаємося до Верховної Ради України з вимогою негайно прийняти в другому читанні і в цілому законопроект 8371. російська православна церква нарешті має бути заборонена законом, а діяльність усіх, афілійованих з нею, релігійних організацій припинена».

Додатковим стимулом до дій, як зазначили депутати Волинської обласної ради, має стати й те, що парламентський Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики доопрацював урядову версію проекту відповідного закону і теж рекомендує Верховній Раді схвалити його.

Також депутати зажадали, аби голова обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко надав інформацію про те, як виконуються рішення обласної ради від 15 вересня 2022 року № 18/2 щодо дій з припинення функціонування церкви московського патріархату на території області та від 16 листопада 2023 року № 23/53 — про заборону на продовження договору про безоплатне користування упц мп комплексом Успенського собору XII-XVII ст. у місті Володимирі та укладання інших видів договорів з релігійними громадами упц мп.

Оскільки Юрій Погуляйко на сесію не з’явився, то на запитання депутатів відповідала його заступниця Мирослава Якимчук: «Свобода віросповідання гарантована Конституцією України, а припинення діяльності релігійних організацій передбачено лише з їхньої власної ініціативи та за рішенням суду за певних законодавчих підстав, тож облвійськадміністрація не наділена повноваженнями скасовувати державну реєстрацію релігійних громад упц мп». Що ж до договору про безоплатне користування упц мп комплексом Успенського собору, то Мирослава Якимчук зазначила, що термін дії згаданого договору спливає 1 липня 2024 року і його пролонгація не передбачена».

Така відстороненість від важливої проблеми виконавчої влади депутатам не сподобалася. Так, помічник народного депутата України Ігоря Гузя, депутат облради Андрій Бокоч зауважив, що в Хмельницькій області в односторонньому порядку розірвали кількасот договорів з церквами московського підпорядкування. Водночас на Волині в 2019-му колишній заступник голови облдержадміністрації аж на 50 років подовжив угоди на безоплатне користування упц мп такими національними пам’ятками, як Зимненський та Низкиницький монастирі.

«Слід відрізняти духовні потреби громадян від керованих країною-агресором організацій, які провадять системну роботу зі згубного впливу на свідомість вірян. Тож така позиція ОВА виглядає як виправдання бездіяльності, а не намір вплинути на ситуацію», — вважає депутат Володимир Бондар.

«Звичайно, аби розірвати угоду на користування такими національними пам’ятками, потрібно діяти в законний спосіб. Підстави для цього є досить серйозні. Пам’ятка архітектури національного значення Зимненський монастир, яку передали в користування мп у 1990-х роках, всупереч законодавству була спотворена усілякими добудовами і євроремонтами в келіях. Саме з такої  причина був розірваний в односторонньому порядку договір на користування Києво-Печерською лаврою», — зауважив депутат Анатолій Вітів.

Нагадаємо: про проблеми, згадані депутатом Вітівим, йшлося в статті «Чи встоять золоті куполи?», надрукованій у «Голосі України» 8 липня 2009 року. Вона, зокрема, починалася так: «Над пам’ятками архітектури загальнодержавного значення, що входять у комплекс Зимненського Святогірського Свято-Успенського ставропігійного монастиря, нависла смертельна загроза. Фахівці навіть радять, аби не наражати людей на небезпеку, обмежити вхід парафіян у головний храм святої обителі — Успенський».

Після короткої розповіді про Зимненський монастир, який старіший за Києво-Печерську лавру, далі йшлося про так звану реконструкцію, затіяну тут під керівництвом ігумені Стефани. Ось коротка хронологія цих дій.

«1991 р. На початку травня зруйновано унікальну в історико-культурному значенні східну стіну в щойно відреставрованій пам’ятці архітектури XV—XVI століть монастирській трапезній, яка в такий спосіб перетворюється на церкву. Тоді ж до розчищеної від малоцінної забудови та сміття західної куртини південної оборонної стіни прибудовується корівник та щільно забудовується гаражами так зване господарське подвір’я. На офіційне звернення інституту до органів охорони реакція не надходить. 

1993 р. Без повідомлення проектувальника і погодження проекту (якщо такий був), під приводом прокладання локальних інженерних мереж, із застосуванням бульдозерів та екскаваторів було розрито всю територію монастирського подвір’я. При цьому безповоротно знищено культурний шар і в деяких місцях важкою землерийною технікою провалено стародавні печери.

1995 р. Без будь-якого наукового та інженерного обґрунтування проведені масштабні роботи з надбудови пам’ятки архітектури XV—XVI століть Успенської церкви. При цьому не враховані ані геологічні умови споруди, ані історико-архітектурні напрацювання інституту «Укрпроектреставрація». У результаті над церквою, всупереч всякій логіці, з’являється нічим невиправданий камуфляж у вигляді п’яти масивних кам’яних куполів. Водночас, без урахування інженерних рекомендацій інституту, проводиться ремонт підпірної стінки, яка остаточно перестає виконувати свої спеціальні функції. 

1999 р. Без погодження з генпроектувальником у південно-західному куті монастирського подвір’я здійснюється будівництво чужорідного за архітектурою господарського корпусу. При цьому демонтується значна частина бойового ходу на західній стіні і зноситься частина стародавньої південної куртини. Тоді ж на нижній північно-західній ділянці схилу плато влаштовується штучний став, що не могло не вплинути на природний гідрологічний режим усієї території плато.

2000 р. Все монастирське подвір’я замощується штучним каменем, що суперечить історичній дійсності та додає істотних проблем у відведенні дощової води з території подвір’я. В центрі двору влаштовується декоративний фонтан, підземна інженерна частина якого викликає великі сумніви. 

2001 р. На власний розсуд, без з’ясування причин обрушення частини підземних ходів, що пролягають під фундаментами Успенської церкви, без залучення професійних гідрогеологів, спелеологів та археологів робиться спроба укріплення цих підземних ходів цегляним тунелем. Однак на відміну від своїх попередників, які для прокладання тунелів використовували міцну перепалену цеглу, використали звичайну червону, запас міцності якої в умовах надто зволоженого оточення є обмеженим».

Тобто законних підстав розірвати договір з монастирем більш як достатньо. Були б на це воля і бажання. Йдеться ж про монашу обитель, якою свого часу опікувався зрадник віктор медведчук і де так полюбляла бувати його дружина оксана марченко. А чи не через їхню присутність в 2013 році працівникам редакції було відмовлено у відвіданні цієї святині?!

Після тривалих дискусій депутати вирішили створити комісію в складі представників усіх фракцій, яка б відстежувала, контролювала та координувала дії, спрямовані на припинення в області діяльності релігійних організацій, афілійованих з росією.

ЦИТАТА:

Депутат облради Анатолій ВІТІВ: 
«У мене є чимало доказів протиправної діяльності упц мп».

Фото з відкритих джерел.