З нагоди 125-річчя з дня народження Нестора Махна в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнули експозицію «Дума про Батька».

Тут представлено цікавий інформаційно-ілюстративний матеріал про людину, яка довго залишалася заручником радянської міфології. А у відділі музею — картинній галереї Петра Оссовського — відбулася презентація науково-популярних фільмів «Непрощенні. Нестор Махно», «В пошуках істини. Три любові Батьки Махна», «Україна — забута історія — Махно. Золото або воля», «Таємниці століття — Нестор Махно. Золотий міф».

З довідки, поданої Дніпропетровською обласною громадською організацією «Краєзнавче товариство «Ріднокрай» до Кабінету Міністрів України з пропозицією про виготовлення ювілейної монети «Нестор Махно»:

«Нестор Махно народився 8 листопада (26 жовтня за ст. ст.) 1888 року у м. Гуляйполе Запорізької області (на той час однойменне село Олександрівського повіту Катеринославської губернії) у багатодітній селянській родині.

У 1906 році став членом підпільної організації «Спілка бідних хліборобів». Із 1908 по 1917 роки перебував у в’язницях (останні шість — у Бутирській у Москві) за причетність до політичної організації. Вийшов на волю після Лютневої революції. На 1917—1921 роки припадає найактивніший період діяльності Махна. Він став керівником найбільшого на планеті повстанського селянського руху минулого століття: в окремі періоди його армія (разом з обозом) сягала понад двісті тисяч чоловік. Махно тричі укладав угоди з Червоною Армією. Нагороджений орденом Бойового Червоного Прапора №4 у 1919 році за військові дії проти Денікіна.

Н. Махно — неперевершений тактик ведення партизанської війни. Саме він уперше використав для цього тачанки. Бойовий досвід широко вивчався у багатьох країнах, у тому числі і в СРСР. Багато чого Батько Махно успадкував від предків — запорожців, на теренах вольностей яких переважно і формувалася його селянська армія.

Помер 25 липня 1934 року в Парижі. Урна з його прахом під номером 3934 замурована на паризькому цвинтарі «Пер-Лашез» поруч із останками комунарів. Уперше масове вшанування пам’яті Нестора Махна відбулося на його батьківщині у 1998 році з нагоди 110-річчя з дня народження».

Легендарний повстанець мав чотирнадцять поранень. Але прийняв смерть не в бою, а на казенному ліжку лазарету в Парижі. За півтора-два метри від його поховання лежить прах знаменитої танцівниці Айседори Дункан...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На знімку: ювілейна монета «Нестор Махно», 2 гривні, нейзильбер, тираж 20 000 штук.

Фото надані Кіровоградським обласним музеєм.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Нестор Махно.