Законопроект «Про лікарські засоби» щодо маркування лікарських засобів (р. № 11172) спрямований на гармонізацію вимог національного законодавства щодо маркування лікарських засобів до вимог Директиви 2001/83/ЄС, а саме введення заборони на використання у маркуванні лікарських засобів будь-яких елементів рекламного характеру, як цього вимагає стаття 62 цієї Директиви.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти цей законопроект за основу.

За проголосували 13 народних депутатів: Лада Булах, Вікторія Вагнєр, Дмитро Гурін, Оксана Дмитрієва, Валерій Дубіль, Артем Дубнов, Юрій Заславський, Яна Зінкевич, Валерій Зуб, Сергій Кузьміних, Максим Перебийніс, Михайло Радуцький, Ольга Стефанишина.

Законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо паралельного імпорту лікарських засобів (р. № 11173) розроблений з метою підвищення доступності лікарських засобів для населення шляхом дострокового запуску інституту паралельного імпорту в Україні. Більшість депутатів нашого Комітету є членами авторського колективу.

Цей законопроект також підтриманий Комітетом до прийняття за основу.

За проголосували 11 народних депутатів: Лада Булах, Вікторія Вагнєр, Василь Вірастюк, Дмитро Гурін, Олесь Довгий, Юрій Заславський, Яна Зінкевич, Валерій Зуб, Максим Перебийніс, Михайло Радуцький, Ольга Стефанишина.

Утрималися 3 народні депутати: Оксана Дмитрієва, Артем Дубнов, Сергій Кузьміних.

Також Комітет розглянув три законопроекти, що регулюють питання самоврядування медичних професій. Це законопроекти:

про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні (р. № 10372);

про медичне самоврядування (р. № 10372-1);

про лікарське самоврядування (р. № 10388).

Усі вони мають однакову мету — запровадження медичного професійного самоврядування в Україні, але передбачають різні концепції створення цього суспільного інституту.

За результатами розгляду Комітет ухвалив рішення підтримати у першому читанні урядовий законопроект 10372 з пропозиціями Комітету.

За проголосували 11 народних депутатів: Лада Булах, Вікторія Вагнєр, Василь Вірастюк, Дмитро Гурін, Оксана Дмитрієва, Артем Дубнов, Юрій Заславський, Валерій Зуб, Сергій Кузьміних, Максим Перебийніс, Михайло Радуцький.

Утрималися 2 народні депутати — Яна Зінкевич та Ольга Стефанишина.

На засіданні Комітету також було розглянуто в порядку контролю питання про стан виконання Державної стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню на 2020—-023 роки та

Рекомендацій комітетських слухань на тему: «Протидія туберкульозу в умовах пандемії, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

З огляду на відміну карантину щодо COVID та завершення виконання заходів, передбачених Державною стратегією розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню на 2020-2023 роки, Комітет ухвалив рішення взяти до відома надану Міністерством охорони здоров’я інформацію та зняти з контролю виконання цих рекомендацій.

За проголосували 13 народних депутатів: Лада Булах, Вікторія Вагнєр, Василь Вірастюк, Дмитро Гурін, Оксана Дмитрієва, Артем Дубнов, Юрій Заславський, Яна Зінкевич, Валерій Зуб, Сергій Кузьміних, Максим Перебийніс, Михайло Радуцький, Ольга Стефанишина.

В порядку контролю також було розглянуто питання про стан розробки підзаконних актів та програмних продуктів, необхідних для введення в дію Закону України про медичний канабіс від 21 грудня 2023 року № 3528-IX.

Цей Закон набув чинності 16 лютого 2024 року і через 6 місяців він має бути введений в дію.

З огляду на це, народні депутати заслухали інформацію представників МОЗ, МВС, Мінагрополітики, Мінцифри, Держлікслужби про поточний стан розробки підзаконних актів та програмних продуктів, необхідних для введення в дію цього Закону.

За інформацією МОЗ, наразі розроблено усі необхідні 14 нормативно-правових актів і ці документи перебувають на громадському обговоренні. Зокрема, розроблено постанову Уряду щодо перенесення медичного канабісу із таблиці І з особливо небезпечними забороненими речовинами до таблиці ІІ, де вказані наркотичні засоби з обмеженим обігом.

МВС підготувало зміни до наказу про порядок організації цілодобової охорони ділянки для вирощування канабісу. Держлікслужба, вивчивши закордонний досвід, пропонує розробити настанови для лікарів щодо лікування пацієнтів ліками на основі канабісу відповідно до хвороби. Мінагрополітики направило наказ щодо технічних конопель на затвердження до центральних органів влади.

За результатами розгляду цього питання Комітет ухвалив рішення взяти до відома надану інформацію.

За проголосували 11 народних депутатів: Лада Булах, Вікторія Вагнєр, Василь Вірастюк, Дмитро Гурін, Оксана Дмитрієва, Яна Зінкевич, Валерій Зуб, Сергій Кузьміних, Максим Перебийніс, Михайло Радуцький, Ольга Стефанишина.

Комітетом також були затверджені Рекомендації круглого столу на тему: «Психоделічно асистована терапія як новітній метод лікування ПТСР — міжнародний досвід та можливості для України».
За проголосували 12 народних депутатів: Лада Булах, Вікторія Вагнєр, Василь Вірастюк, Дмитро Гурін, Оксана Дмитрієва, Артем Дубнов, Яна Зінкевич, Валерій Зуб, Сергій Кузьміних, Максим Перебийніс, Михайло Радуцький, Ольга Стефанишина.

Народними депутатами було також підтримано проведення у Комітеті 13 травня 2024 року круглого столу на тему: «Система охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в Україні: результати та виклики реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.