Цими тижнями Україна вшановує памʼять синів і дочок корінного народу України — кримських татар, які 80 років тому загинули внаслідок злочинної політики примусової депортації радянської влади.

Спікер Парламенту України Руслан Стефанчук взяв участь у відкритті у Представництві Президента України в Автономній Республіці Крим виставки, яка нагадує про велику трагедію кримськотатарського народу — геноцид 1944 року.

«Люди гинули як під час перевезення, так і внаслідок нелюдських умов у вигнанні. Через сімдесят років історія повторилась. У лютому 2014 року війська російської федерації вторглися на територію українського Криму, розпочавши нову хвилю терору», — наголосив Голова Верховної Ради України, зауваживши, що кримські татари стали однією із головних цілей російських атак.

Також він акцентував, що порушення прав людини в окупованому Криму набули системного характеру: «Позасудові страти та викрадення, ув'язнення й тортури, залякування та переслідування, обмеження політичних і громадянських прав, примусове навʼязування російського громадянства та призов до окупаційного війська, обмеження здійснення права на свободу думки, совісті й релігії — це повсякденна реальність окупованого Криму вже десять років».

«Війна — це природа сучасної росії. Геноцидні практики — це їхній інструмент урядування на окупованих територіях, а масові репресії — у центрі внутрішньої політики», — зазначив Руслан Стефанчук, наголосивши, що, поза тим, усі ці довгі десять років українці чинили спротив окупанту, боролися за незалежність, за вибір бути вільними й самостійно обирати свій шлях.

«Ми воюємо за наше майбутнє. Ми воюємо також і за правду про наше минуле. Перемогти у цій війні для нас означає зберегти майбутнє наших дітей, зберегти памʼять про наших предків», — заявив Спікер Парламенту України.

«У цій виставці ми порушуємо тему болю не одного дня, а століть. Поколіннями відбувалося знищення корінного народу України. І сьогодні це триває. Але важливо не замовчувати злочини, а говорити про них. Інакше вони будуть повторюватись», — наголосила, зі свого боку, Постійна Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.

Вона зауважила, що сьогодні росія в окупованому Криму проводить масові обшуки у будинках кримських татар, затримує їх, звинувачує у сфабрикованих справах: «Те, що росія не зробила у 1944, надолужується сьогодні. І Україна робить усе можливе, щоби повернути Крим і покласти край злочинам росії».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України